Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami

Piotrek poleca przygotować na obiad domowy Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami. Makaron ten został przygotowany z mieszaniny mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki ryżowej i kilku jeszcze dodatków. Makaron kukurydziany został podany z kurczakiem faszerowanym rukolą.

Polecamy też przepis na tradycyjny makaron z mąki pszennej, który podajemy do rosołu.

makaron bezglutenowy

Kurczak faszerowanyJak zrobić domowy makaron bezglutenowy?

składniki:

1 cebula dymka
kilka g pomidorków koktajlowych
garść mrożonego groszku zielonego
garść mrożonego bobu
50 ml białego wina
oliwa z oliwek
sól gruboziarnista
pieprz młotkowany z kolendrą
suszone oregano
rukola do dekoracji
opcjonalnie parmezan
Ciasto na makaron:
1 szklanki mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki ryżowej
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

Przygotowanie makaronu:
Obie mąki wymieszać w misce, dodać jajka, olej i sól, wyrobić ciasto, rozwałkować cienko i przygotować makaron, który kroimy w dosyć cienkie paski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie  gdy wypłynie wyciągamy go.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, wrzucamy blanszowany bób i groszek, podlewamy winem, dusimy ok. 3 minuty,  dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy.
Wykładamy makaron na talerz, dekorujemy listkami rukoli, możemy posypać świeżo startym parmezanem.

makaron bezglutenowy

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *