Makaron z pomidorowym sosem ogórkowym i mięsem. Pyszny sos pomidorowy z ogórków na zimę wymyśliłam 4 lata temu, od tamtej pory robię go do słoików każdego roku. Gdy otworzyłam na próbę pierwszy słoik tego sosu i połączyłam go z mięsem mielonym stwierdziłam, że może stanąć w szranki z prawdziwym sosem bolognese. Tak przygotowany pomidorowy sos ogórkowy doskonale nadaje się jako dodatek do makaronu. Wystarczy dodać do tego sosu podsmażone mielone mięso z cebulą i czosnkiem i pyszne danie jest gotowe. Idealna potrawa na kryzysowe czasy.
Składniki na 4 porcje Makaronu z pomidorowym sosem ogórkowym z mięsem :
Słoik ogórków w sosie pomidorowym
1/2 kg mięsa mielonego np. wieprzowego , wołowego, drobiowego, czy mieszanego
1 łyżka oleju
1 cebula,
1-2 ząbek czosnku
500 g dowolnego makaronu
Jak przygotować błyskawiczny Makaron z pomidorowym sosem ogórkowym i mięsem:
Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy, dodajemy zmielone mięso np. z łopatki wieprzowej i przyrumieniamy cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i bazylią, lub suszonym oregano, czy też innymi ulubionymi przyprawami. Dodajemy do podsmażonego mięsa słoik ogórków w sosie pomidorowym i wszystko przesmażamy razem. W między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu z solą, makaron do sosu powinien być al dente, czyli sprężysty. Odcedzamy makaron na durszlaku. Makaron wykładamy na talerze, polewamy gorącym sosem ogórkowym z mięsem mielonym. Można też posypać makaron tartym parmezanem lub innym twardym serem. Smacznego!