Spaghetti, czyli makaron z sosem pomidorowym.
- 0/5 kg mięsa mielonego,
- 1 szt cebula,
- 100 ml koncentratu pomidorowego,
- 100 ml keczupu pikantnego Pudliszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- do smaku sól, pieprz kolorowy, bazylia suszona,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 ząbek czosnku
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić ją i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać zmielone mięso z łopatki i przyrumienić, doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy i keczup pikantny Pudliszki, wszystko przesmażyć, dodać cukier dla zrównoważenia smaku, doprawić suszoną bazylią. Podlać 150 ml wrzącej wody i dusić do odparowania wody. W międzyczasie ugotować makaron spaghetti z 3 łyżeczkami soli, odcedzić na durszlaku. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, posypać natką pietruszki i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.