Pieczone skrzydła z indyka w egzotycznych przyprawach

Jako, że nasz blog bierze udział w akcji ambasadorskiej Przyjaciele Winiary otrzymałam sporą paczkę z nowościami tej firmy. Między innymi Pomysł na… Soczyste skrzydełka z miodem.
Przede wszystkim produkt ten nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i barwników. A głównym składnikach to w 1/3 suszone warzywa, reszta to zioła, przyprawy i miód pszczeli. Z przypraw warto wymienić imbir, kmin, chilli i cynamon.
Podczas pieczenia po kuchni roznosił się smakowity aromat pieczonego mięsa z indyka i egzotycznych przypraw. Do opakowania załączony jest woreczek i zapinka i nie musimy zmywać garnków po pieczeniu, a danie podałam w żaroodpornym naczyniu, w którym skrzydła z indyka się piekły.

IMG_1476

Składniki:
  • 1 op. Pomysł na… soczyste skrzydełka z miodem Winiary
  • 1 kg skrzydeł z indyka
  • 2 łyżki sosu sweet chilli

Umyte i osuszone skrzydła z indyka kroimy na 2 części.  Do woreczka załączonego do opakowania przekładamy mięso, 2 łyżki sosu sweet chilli. Wsypujemy zawartość z dolnej części opakowania, zamykamy zapinką i delikatnie rozprowadzamy przyprawę obracając woreczek z zawartością. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z włączonym termoobiegiem, woreczek wkładamy do żaroodpornego naczynia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Po wyjęciu rozcinamy woreczek, zawartość wykładamy do naczynia, w którym skrzydła się piekły. Sałatkę przygotowujemy z sałaty masłowej, 1 pomidora, 150 ml kwaśnej śmietany, soli morskiej, pieprzu kolorowego. Posypujemy siekanym szczypiorkiem i  kolorowymi ziołami do sałatek. Jest to bardzo prosty dodatek do mięsa.

IMG_1469

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.