Tort z truskawkami (hiszpański torcik)

Tort z owocami na bitej śmietanie  ja nazywam hiszpańskim, przepis wykorzystuję od dawna, gdyż przygotowuje się go łatwo i szybko. Nie lubimy ciast ciężkich z kremami, więc ten najbardziej odpowiada moim domownikom. Do przygotowania ciasta używam dowolnych owoców, przeważnie sezonowych lub z puszki zimą.  Tym razem proponuję Tort z truskawkami.

 tort truskawkowy
Składniki na tortownicę (średnica 24 cm)
1 paczka okrągłych biszkoptów
 600 ml śmietany kremówki  30%
 2 łyżki cukru pudru
 3 galaretki truskawkowe Dr. Oetkera
 500 g truskawek
motylki cukrowe Dr. Oetkera
Przygotowanie:
Na spodzie tortownicy układamy biszkopty na całej powierzchni. Rozpuszczamy 2 galaretki w 500 ml wrzącej wody i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, gdyż galaretki też są słodkie, dodać rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretkę i ubijamy całość jeszcze chwilę. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię, układamy znów biszkopty ale nie tak gęsto jak na spodzie, a w przerwach między nimi, układamy 5 pokrojonych w kostkę truskawek, przykrywamy pozostałą masą, wyrównujemy. Na powierzchni układamy rant z biszkoptów, oraz robimy rozetkę z plastrów truskawek, wszystko lekko dociskamy do powierzchni i wstawiamy do lodówki.  
Rozpuszczamy pozostałą galaretkę w 400 ml wrzącej wody, studzimy, a gdy zaczyna lekko tężeć wylewamy na powierzchnię torcika. Dekorujemy motylkami Dr. Oetkera.
 
tort z truskawkami
 
 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Tort z truskawkami (hiszpański torcik)

  1. Pingback: Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *