Cukier lawendowy

Cukier pachnący latem! Cukier lawendowy to moje zeszłoroczne odkrycie, można go wykorzystać do wypieków, deserów oraz do słodzenia herbaty.
 Uwielbiam zapach lawendy. Lawenda rośnie na naszej działce, a w tym roku nawet posiałam lawendę na balkonie, aby czuć jej zapach gdy stoję sobie na balkonie.
Trzeba pamiętać by lawenda używana do cukru była dokładnie wysuszona, w przeciwnym razie,  cukier stanie się wilgotny i się zbryli. Można dodać do cukru tylko same kwiatki, ja jednak zawsze dodaję oprócz kwiatów, kilka całych łodyżek, bo w tych częściach lawendy jest najwięcej olejków eterycznych.
Szczelnie zamykamy słoiczek z cukrem i lawendą, odstawiamy na kilka tygodni, w zależności od tego jak bardzo aromatyczny ma być  cukier. Potem przesiewamy cukier przez sitko, by pozbyć się lawendowych kwiatków. Cukier lawendowy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, pozwoli to zachować aromat lawendy na dłużej.
Cukier lawendowy
1 szklanka cukru
suszone kwiatki i łodyżki lawendy
Lawendę kruszymy drobno najlepiej na tackę. Przekładamy do słoiczka i łączymy z cukrem, zamykamy, potrząsamy słoiczkiem,  aby cukier wymieszał się z lawendą.
cukier lawendowy

Cukier lawendowyLawenda na moim balkonie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Cukier lawendowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.