Grzyby w solance na zimę otwierają tegoroczne przetwory grzybowe. Pasteryzacja grzybów w solance to jeden ze sposobów konserwowania grzybów.
W przyszłą sobotę jedziemy ponownie do lasu, więc kurek zapewne przywieziemy znów sporo. Przygotuję jeszcze kilka słoików kurek w solance, ale na pewno zrobię też kilka słoiczków kurek marynowanych w zalewie octowej. Może też przygotuję kilka słoiczków kurek w sosie słodko-kwaśnym.
Grzyby z solanki są idealne do przygotowania na zimę, po otwarciu słoika, wystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem, bo smakują jak świeże, kurki można je dodawać do jajecznicy, do sosu, do zupy, czy do różnego rodzaju farszów i innych dań, które lubią grzyby.
Nie mam tyle miejsca w zamrażarce, aby mrozić grzyby, więc mając nadmiar grzybów, gdy chcę je przechować na zimę proponuję Wam przygotować grzyby w solance. To metoda znana od wielu lat, tak konserwowała grzyby moja babcia, oraz moja mama, tak konserwuj się grzyby w wielu domach, tylko każdy ma swój sposób solenia i pasteryzacji.
Do przygotowania grzybów w solance wystarczy kilka słoików, woda i sól, no i oczywiście grzyby. Grzyby gdy są dobrze zamknięte słoikach postoją na półce rok, a nawet dłużej. Każdego roku jednak zmieniam nakrętki do słoików, aby mieć pewność, że pasteryzacja grzybów się uda. Tym sposobem oprócz kurek można zakonserwować rydze, maślaki, opieńki, podgrzybki, prawdziwki, kozaki…co kto lubi.
Kurek do solenia nie kroję, gdyż one się kurczą, z dwóch łubianek (na zdjęciu poniżej) po obgotowaniu i pasteryzacji wyszło tylko 5 słoików. Inne grzyby możemy pokroić w plastry lub grubą kostkę, a małe zostawić w całości. Woda w solonych grzybach w słoiku przez cały okres przechowywania powinna być przejrzysta, jeśli stanie się mętna to znak, że zawartość słoika się zepsuła i nie nadaje się do spożycia, trzeba takie grzyby wyrzucić.
Jak przygotować grzyby w solance w słoikach na zimę?
Składniki:
Kurki (grzyby leśne)
1 łyżka stołowa soli na litr wody
Przygotowanie: Kurki oczyszczamy, przepłukujemy na durszlaku, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy przez 10 minut od zawrzenia wody. Podgotowane kurki odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Gdy kurki odciekną, przekładamy je do czystych, wyparzonych słoików. Grzyby mają sięgać do ok. 2/3 wysokości słoja.
Przygotowujemy solankę: w garnku zagotowujemy wodę z solą w proporcji 1 łyżka stołowa na 1 litr wody, w takiej ilości ile mamy słoików z grzybami.
Gorącą solanką zalewamy do pełna grzyby w słojach, dokładnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kiedy słoiki z grzybami ostygną, wkładamy je do dużego garnka z dnem wyłożonym bawełnianą ścierką i zalewamy je wodą do 2/3 wysokości słoika. Ustawiamy garnek na gazie i pasteryzujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Słoików z grzybami w solance nie wyjmujemy z garnka, zostawiamy je aż wystygną. Zimne słoiki z grzybami wyjmujemy, wycieramy słoiki do sucha i przenosimy w chłodne, ciemne miejsce najlepiej do piwnicy.
Tak przygotowane grzyby po otwarciu słoika, przekładamy na durszlak i przelewamy wodą lub zagotowujemy grzyby w świeżej wodzie. Następnie przygotowujemy z nich grzybowe przysmaki.
Na poniższym zdjęciu są grzyby, które przywieźliśmy z lasu po 1,5 godzinnym spacerze.
Co myślisz Jolu o mrożeniu grzybów? Jak byś je przygotowała? Pozdrawiam serdecznie.
Mrożę kurki i zielonki jak mam miejsce w zamrażalniku, najpierw je blanszuję, kurki dzięki temu zabiegowi tracą goryczkę, potem przelewam grzyby zimną wodą, obsuszam i mrożę.
Zamroź surowe pięknie pachną w zimę jak gotujesz 😊
Aktualnie robię w solance, gdyż miejsce w zamrażarce mam przeznaczone na inne produkty.
Zdjęcie piękne – że aż pachnie 🙂
Możesz pasteryzować słoiki z grzybami w piekarniku – mniej zachodu, a efekt taki sam.
A można tak zrobić kozaki lub prawdziwki
W opisie jest napisane „Tym sposobem oprócz kurek można zakonserwować rydze, maślaki, opieńki, podgrzybki, prawdziwki, kozaki…co kto lubi”, tylko to są twarde grzyby więc trzeba je trochę dłużej gotować niż kurki.
Dziękuję ślicznie za przepis. Korzystałam z niego w tamtym roku i teraz również z niego skorzystam 😊
Największy bład – odcedzaniepo obgotowaniu ? po co ? zeby wylac caly aromat ?
Otworzyłam właśnie słoik z podgrzybkami. Są lekko kwaskowate, ale nie zepsuły się. Czy tak ma być? Proszę o szybką odpowiedź.
Przepłukać na durszlaku, ja ostatnio otworzyłam słoik z 2015 roku i grzyby były jeszcze dobre.
po co odcedzac po przegotowaniu ?? -zeby wylac caly aromat…wystarczy dobrze przepłukać
Zrobiłam grzyby czarne łebki kilka razy gotowane w osolonej wodzie i klika razy pasteryzowane w garnku czy takie grzyby są jeszcze dobre bo mają 3 lata