Tajski sos Sweet Chili Sauce to jeden z naszych ulubionych azjatyckich sosów. Jest ostry i słodki jednocześnie. Smak tego sosu chyba każdy zna. Teraz ten Sos Sweet Chili można kupić w każdym supermarkecie, jednakże domowej roboty jest najsmaczniejszy, do tego ciut tańszy i bez żadnych konserwantów, czy sztucznych barwników. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko świeże, czerwone papryczki chili, cukier, ocet ryżowy, wodę, odrobinę soli i mąkę ziemniaczaną. A przygotowuje się go w 15 minut.
Jak zrobić domowy Sweet Chili Sauce?
Zapraszam po mój przepis na słodki sos chili ponieważ jest prosty i każdy da radę zrobić go samemu w domu.
Składniki:
1 szklanka wody
½ szklanki octu ryżowego (może być też ocet jabłkowy lub ocet winny)
½ szklanki cukru
2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku
6 sztuk – czerwone papryczki chili
¼ łyżeczki soli
Do zagęszczenia:
½ szklanki wody
2-3 łyżeczki mąka ziemniaczana/ skrobia ziemniaczana
Przygotowanie: Płuczemy papryczki i odcinamy tylko ogonki, kroimy drobniej wraz z pestkami i wrzucamy do blendera kielichowego, wlewamy ½ szklanki wody, dodajemy ząbki czosnku i dokładnie miksujemy.
Do rondelka wlewamy ½ szklanki wody, ocet ryżowy, cukier, jeśli nie mieliśmy świeżego czosnku to dodajemy teraz mielony czosnek, sól i doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Wlewamy zmiksowane papryczki, całość gotujemy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
W szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z ½ szklanki wody i powoli wlewamy do sosu cały czas mieszając. Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy powoli przez 1 minutę, cały czas mieszając. Jeśli sos za gęsty lekko go rozrzedzamy wodą.
Ten azjatycki słodki sos chili można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, jednak jego zawartość może się rozwarstwić, ale to normalne zjawisko, nie oznacza że sos się popsuł, wystarczy potrząsną kilkakrotnie słoikiem z sosem tuż przed użyciem a jego zawartość ponownie powróci do właściwego stanu. Smacznego!
Czy sos się dodatkowo paateryzuje czy wystarczy wlać gorący do słoiczka?
Wystarczy gorący wlać do słoika.
bardzo fajny pomysł-może skorzystam-uwielbiam ten sos
Pingback: Pikanta pasta chili - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cudowny smak.
Pingback: Co zrobić z papryki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Do blendera czosnek i do rondelka czosnek ,A są 2 ząbki w przepisie. Czyli jak ma być?
Do rondelka dodajemy wtedy czosnek mielony jeśli nie mieliśmy świeżego czosnku , który był miksowany.