Ayran . Napój z jogurtu i wody. Od zawsze piję rozcieńczone wodą gazowaną soki, jogurt czy wino. W Niemczech rozcieńczone wodą gazowaną soki można kupić w każdym sklepie, sok jabłkowy z wodą nazywa się Apfelschorle, w tym roku pierwszy raz piłam rabarberschorle, jest mega pyszny.
Gęsty jogurt grecki zawsze piłam rozcieńczony wodą gazowaną, dodawałam też odrobinę soli, aby wzbogacić smak, a przyjeżdżając w tym roku do Niemiec dowiedziałam się, że taki napój z jogurtu, wody i soli to turecki Ayran.
Ajran podawany jest mocno schłodzony z pianką na powierzchni. Z ciekawości kupiłam ten napój w sklepie Aldi, aby sprawdzić skład i smak. Okazało się, że smakuje jak mój rozcieńczony wodą jogurt. Czyli nie będąc nigdy w Turcji instynktowne przygotowywałam prawdziwy AYRAN!
Ayran jest bardzo prosty do zrobieni, całość musi być zmiksowana w blenderze, żeby wytworzyła się jogurtowa pianka, i musi być zimny!
Piotrek twierdzi że ayran nie ma w sobie nic ciekawego – ot, niezbyt słony, rzadki napój na bazie jogurtu, wody i soli, ale mój mąż jest specyficzny pod tym względem, on nie pija kefiru, jogurtu, ani kwaśnego mleka, może dlatego nie przypadł mu ten napój do gustu!
Ayran cieszy się w Niemczech dużą popularnością, można go kupić w dużych kartonach dosłownie w każdym tureckim sklepie, a w plastikowych kubkach także we wszystkich sklepach i marketach.
W tureckich knajpkach spożywany jest z kebabem. Ayran smakuje też idealnie z młodymi ziemniakami oraz potrawami z grilla.
Ayran według mnie doskonale gasi pragnienie i działa odświeżająco, jednocześnie uzupełnia wypoconą sól z organizmu, do tego dobrze wpływa na trawienie.
Składniki na domowy ayran:
-gęsty jogurt naturalny (u mnie bałkański lub grecki) ok. 400 ml
-woda gazowana ok.300-400 ml
-sól do smaku ok. 2 szczypty
Jak zrobić prawdziwy turecki Ayran? Do jogurtu dolewamy zimną wodę ( ja robię w stosunku 1:1 , można też dodać ciut mniej wody ), solimy do smaku i miksujemy do uzyskania pianki. Przelewamy do szklanki, na wierzchu utworzy się pianka powstała podczas miksowana. Gotowe. Smacznego!
Dobre rady: Można Ayran zrobić w słoiku, dodać składniki, zakręcić i potrząsnąć. Można dodawać do smaku też sok z cytryny, miętę, pieprz, a nawet czosnek, ale to już nie będzie oryginalny Ayran tylko napój z jogurtu i wody i dodatków smakowych.