Lemoniada z owocami o smaku pomarańczowym. Lemoniada z owocami jest naturalna, bez konserwantów, jest zdrowa, pyszna, bez dodatku cukru i sztucznych barwników. Taka domowa lemoniada z dodatkiem owoców i ziół (mięty i stewii) doskonale orzeźwia, jest do tego fit, gdyż nie ma zbędnych kalorii jak lemoniada ze sklepu.
Idealny orzeźwiający napój na upały. Wykorzystujemy tyle składników w zależności od tego ile zamierzamy przygotować pomarańczowych kostek lodowych. Jak przygotować lemoniadę z owocami? Do każdego okienka pojemnika na kostki lodu wkładamy po kilka sztuk drobnych owoców świeżych lub mrożonych (np. maliny, jagody, poziomki, borówki porzeczki), dodajemy do każdego „okienka” po 1 listku mięty i 1 listku stewii, wszystko zalewamy sokiem pomarańczowym, zamykamy pojemnik i mrozimy, trwa to przeważnie 2-3 godziny. Gdy kostki zamarzną wyjmujemy je i wkładamy po kilka kostek do szklanych buteleczek (szklanek), zalewamy je wodą gazowaną. Podczas rozmrażania kostek, woda gazowana zyskuje smak soku pomarańczowego, owoce i świeże listki stają się też składnikiem smakowym lemoniady na upalne dni.
Polecam inne przepisy na lemoniady:
lemoniada pomarańczowo-cytrynowa (bez cukru)