Mrożona herbata. Ice tea. Szukacie ochłody i orzeźwienia? Nic nie sprawdzi się lepiej od domowej Iced mint tea (Pfefferminz Eistee), czyli mrożonej herbaty miętowej z cytryną i świeżą miętą.
Żeby mrożoną herbatę urozmaicić, przygotowałam ją o smaku miętowym. Może to być też owocowa ice tea, albo mrożona herbata z dodatkiem innych niż mięta świeżych ziół. To mój prosty i sprawdzone przepis na letnie orzeźwienie, miętową mrożoną herbatę piję w lecie codziennie. Pij ją do woli tak jak ja! bo na upały według mnie najlepsza jest domowa ice tea, a nie ta ze sklepowej półki z dużą zawartością cukru.
Składniki na 4 filiżanki:
1litr świeżo zagotowanej wody
1-2 saszetki herbaty miętowej
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru
plasterki cytryny
garść świeżej mięty
kostki lodu
Przygotowanie:
W dzbanku zaparzamy herbatę miętową. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś woli słodszą herbatę to może dodać więcej cukru. Herbatę studzimy, dodajemy świeże listki mięty, a następnie wstawiamy dzbanek do lodówki i schładzamy herbatę. Wlewamy do dzbanka świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dodajemy plastry mrożonej cytryny. Przez ten czas kiedy ice tea stała w lodówce dokładnie się zaparzyła i przeszła aromatem świeżej mięty. Podajemy ice tea z kostkami lodu. Rozlewamy herbatę do filiżanek, podajemy ze świeżymi listkami mięty, plastrem mrożonej cytryny i z kostkami lodu.
Można przyspieszyć schładzanie herbaty zaparzając ją w małej ilości wody (ok. ½ szklanki), następnie do dzbanka z herbatą dolać zimną wodę mineralną i wrzucić kostki lodu.