Mrożona herbata. Ice tea.

Mrożona herbata. Ice tea. Szukacie ochłody i orzeźwienia? Nic nie sprawdzi się lepiej od domowej Iced mint tea (Pfefferminz Eistee), czyli mrożonej herbaty miętowej z cytryną i świeżą miętą.

Żeby mrożoną herbatę urozmaicić, przygotowałam ją o smaku miętowym. Może to być też owocowa ice tea, albo mrożona herbata z dodatkiem innych niż mięta świeżych ziół. To mój prosty i sprawdzone przepis na letnie orzeźwienie, miętową mrożoną herbatę piję w lecie codziennie. Pij ją do woli tak jak ja! bo na upały według mnie najlepsza jest domowa ice tea,  a nie ta ze sklepowej półki z dużą zawartością cukru.

Mrożona herbataMrożona herbata

Składniki na 4 filiżanki:

1litr świeżo zagotowanej wody
1-2 saszetki herbaty miętowej
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki  cukru
plasterki cytryny
garść świeżej mięty
kostki lodu

Przygotowanie:

W dzbanku zaparzamy herbatę miętową. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Jeśli ktoś woli słodszą herbatę to może dodać więcej cukru. Herbatę studzimy, dodajemy świeże listki mięty, a następnie wstawiamy dzbanek do lodówki i schładzamy herbatę. Wlewamy do dzbanka świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dodajemy plastry mrożonej cytryny. Przez ten czas kiedy ice tea stała w lodówce dokładnie się zaparzyła i przeszła aromatem świeżej mięty. Podajemy ice tea z kostkami lodu. Rozlewamy herbatę do filiżanek, podajemy ze świeżymi listkami mięty, plastrem mrożonej cytryny i z kostkami lodu.

Można przyspieszyć schładzanie herbaty zaparzając ją w małej ilości wody (ok. ½ szklanki), następnie do dzbanka z herbatą dolać zimną wodę mineralną i wrzucić kostki lodu.

Mrożona herbata

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.