Kurczak z rożna z piekarnika Amica.
Kurczak z rożna to jest to! Kto go nie lubi? Szczególnie gdy ma chrupiącą, złocistą skórkę, jest dobrze przypieczony, do tego jest soczysty i kruchy. Takie właśnie kurczaki kupowaliśmy w tym roku na morzem. A tego właśnie kurczaka ze zdjęcia upiekłam w kuchni gazowo- elektrycznej Amica z funkcją rożna, którą mam od 2 tygodni. Kurczak był taki sam jak ten z budki z kurczakami. Ale może zacznę od początku…
Kiedy dostałam propozycję przetestowania kuchni gazowo-elektrycznej marki Amica, nie zastanawiałam się zbyt długo, gdyż ta marka od wielu lat rządzi w mojej kuchni.
Modeli kuchni do testu było dużo, a ja długo studiowałam specyfikację wszystkich zaproponowanych modeli i nie wiedziałam, na którą mam się zdecydować. Czytałam, porównywałam, aż w końcu wybrałam kuchnię wolnostojącą gazowo-elektryczną 618GE3.43HZpTaKDpNAQ(Xx).
Czemu wybrałam akurat ten model? Piekarnik posiada 10 standardowych programów pieczenia. A kuchnia ma dużo zalet, które zadecydowały o jej wyborze:
– po pierwsze jest szeroka- ma 60 cm,
– po drugie ma na wyposażeniu rożen obrotowy (zapewnia równomierne opiekanie potrawy, co sprawia, że staje się ona smakowicie zarumieniona na całej powierzchni). Kurczak pieczony na rożnie piekł się równomiernie, co można było zaobserwować bez otwierania piekarnika, miał rumianą, chrupiącą skórkę, a po rozkrojeniu był soczysty i idealnie dopieczony,
– po trzecie posiada funkcję rozmrażania (zamrożony produkt wkładamy do piekarnika, włączamy funkcję rozmrażanie, a po chwili produkt jest gotowy do przetwarzania) . ta funkcja sprawdza się u takich osób jak ja, które zapominają w odpowiednim wcześnie wyjąć zamrożone mięso z lodówki i robią to w ostatniej chwili,
– po czwarte ma prowadnice teleskopowe (gwarantują one swobodę użytkowania i znacznie zwiększają bezpieczeństwo, za sprawą ich pionowej regulacji dają także możliwość dopasowania wnętrza piekarnika do zróżnicowanych potrzeb),
– po piąte ma głęboką szufladę na prowadnicach rolkowych (do przechowywania naczyń, patelni i garnków), oraz stabilne żeliwne ruszty (które dla wygody można myć w zmywarce, ułatwiające bezpieczne przesuwanie garnków bez obawy przesunięcia się rusztu), szklaną nakrywę (wytrzymała, wykonana z wysokiej jakości szkła zapewnia bezpieczeństwo i komfort użytkowania),
– dodatkowo zapewnia bezpieczeństwo użytkowania (chłodny front z potrójną szybą), ma klasę energetyczną A (Zużycie prądu jest dla mnie ważne, a Amica stawia na ekologiczne rozwiązania. Klasa A to symbol dbałości o środowisko naturalne oraz widoczne zmniejszenie rachunków za prąd). Standardowym dodatkiem w tej kuchni jest automatyczny zapalnik do gazu, który ułatwia sprawne odpalenie palnika, wyświetlacz informujący o pracy urządzenia, wybranym programie pieczenia, oraz programator z zegarem wyświetlającym czas (aktualną godzinę i czas pieczenia), pozwalającym ustawić czas, po którym piekarnik automatycznie się wyłączy, eliminując ryzyko przypalenia wypieków.
Więcej szczegółów o tym modelu można przeczytać na stronie Amica.
Przepis na pysznego kurczaka z rożna z piekarnika. Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny, aby po upieczeniu był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem papierowym i nacieramy z zewnątrz i wewnątrz przyprawą. Odstawiamy na 1 godziny do lodówki. Przyprawę do kurczaka zrobiłam samodzielnie, oczywiście można iść na łatwiznę i wykorzystać gotową przyprawę do kurczaka. Kurczaka pieczemy tak długo ile waży, 2 kg kurczaka pieczemy przez 2 godziny.
Przepis na domową przyprawę do kurczaka:
Składniki:
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka soli
płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
2 kg kurczak, sznurek do związania nóg i skrzydeł
Jak przygotować kurczaka z rożna w piekarniku?
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C z włączoną funkcją wentylator, opiekacz i grzejnik górny. Wykorzystanie tej funkcji pozwala w praktyce przyspieszyć proces opiekania i podnosi walory smakowe potrawy. Kurczaka nabijamy na rożen, unieruchamiamy za pomocą widelców, po czym związujemy nogi i skrzydła sznurkiem, aby odpowiednio się na nim trzymał. Mocujemy rożen w otworze tylnej ściany piekarnika w sprzęgle napędu, opieramy rożen na specjalnej ramce, odkręcamy rękojeść i wsuwamy blachę na najniższy poziom piekarnika i zamykamy piekarnik. Kurczaka najpierw pieczemy przez godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy kolejną godzinę. Po 2 godzinach kurczak z rożna jest gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki. Smacznego!
Często dostaję emailowe zapytania o podpowiedź w kwestii wyboru kuchni, mam nadzieję, że ten post pomoże Wam przy ewentualnym zakupie nowego sprzętu, a kuchnia gazowo-elektryczna Amica spełni Wasze oczekiwania.
*wpis powstał we współpracy z marką Amica.
Pingback: Grillowany kotlet z kurczaka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Też kupiłem taką kuchnię Amica, ale moja ma dwa (a w zasadzie 3) pola grzejne elektryczne i dwa palniki gazowe. Mieszkam w górach, gdzie prąd dostarczany jest tak, jak 40 lat temu… 🙂 i taki model gwarantuje dywersyfikację.
Właśnie zabieram się do kurczaka z rożna, ale ja będę go moczył w zalewie przez całą dobę.
Pingback: Domowa przyprawa do kurczaka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mam i ja taka sama. CO CIEKAWEGO JESZCZE MOŻNA W NIEJ ROBIĆ? ??
Wszystko co w innych kuchenkach z elektrycznym piekarnikiem.
No i zniknął mój komentarz … przypadek ? Nie spodziewałem się tego na blogu kulinarnym. Ale co tam – wklejam jeszcze raz…
I oto dożyliśmy czasów, gdzie do przepisu trzeba dołączać model urządzenia.
Ja mam piekarnik elektryczny solgazu i włączyłem tylko jedną grzałkę z termoobiegiem i kurak się przypalił. Piekł sie nawet krócej , bo tylko 1.45 min. Wszystkie ustawienia wg wymienionego przepisu 🙁 Ehh te skomputeryzowane urządzenia…
Nie włączam w tym przypadku termoobiegu, gdyż podwyższa temperaturę w piekarniku o ok. 20 stopni, może dlatego się spalił.
A komentarz nie zniknął tylko czekał w kolejce na zatwierdzenie, a że nie byłeś tutaj nigdy, to po napisaniu 3 razy, za każdym razem powinieneś otrzymać komunikat, że komentarz czeka na akceptację.
Jak by się pojawiły, to bym przecież nie pisał ponownie. Po wysłaniu przez chwile go było widać, a potem już nie. Komentarz znikał wysłany jak w czarną dziurę. Przeanalizowałbym działanie skryptów na stronie. W każdym razie dziękuję za odpowiedź.
Nowoczesną kuchenkę mam od niedawna, więc dopiero pierwsze koty za płoty – wentylator to nie to nie to samo co termoobieg ? Na pewno będę bardziej pilnował tego co robi ta maszyna 🙂
Piekarniki solgzazu mają programy automatyczne do pieczenia kurczaka z grila i wychodzą super
To miał być przepis na kurczaka z rożna,czy reklama kuchni?A pro po,Amica to żadna rewelacja,są znacznie lepsze marki w takiej samej cenie,a nawet tańsze……
Nie zgadzam się! Mam piekarnik Amici z termoobiegiem, prowadnicami i rożnem od 6 lat. Kosztowal 2 razy mniej niż Mastercook czy Bosch. Amica ” zjadła zęby” na urządzeniach grzewczych
Widzę że Amica nie toleruje krytyki że jej kuchnie to żadna rewelacja.Nie publikują wszystkich komentarzy…..
To nie jest strona Amici, a ja nie śledzę każdego komentarza, który ktoś próbuje dodać do mojego prywatnego bloga! Pozdrawiam!
Mogę jedynie potwierdzić przepis na udanego kurczaka z rożna, pokrętło na opiekacz+górna grzałka + termoobieg i palce lizać 🙂
Proszę podać czy w przepisie na domową przyprawę ma być 2 łyżki majeranku?
Proszę podać czy w przepisie na domową przyprawę przyprawę ma być 2 łyżki majeranku
Tak, jest wpisana ilość.
Jak wlacze gorna i dolna grzalke nie bedzie kopcic sie z tacki jak bedzie kapac? Czy np sama gorna?