Kurczak z rożna z piekarnika

Kurczak z rożna z piekarnika Amica.

Kurczak z rożna to jest to! Kto go nie lubi? Szczególnie gdy ma chrupiącą, złocistą skórkę, jest dobrze przypieczony, do tego jest soczysty i kruchy. Takie właśnie kurczaki kupowaliśmy w tym roku na morzem. A tego właśnie kurczaka ze zdjęcia upiekłam w kuchni gazowo- elektrycznej Amica z funkcją rożna, którą mam od 2 tygodni.  Kurczak był taki sam jak ten z budki z kurczakami. Ale może zacznę od początku…

Kiedy dostałam propozycję przetestowania kuchni gazowo-elektrycznej marki Amica, nie zastanawiałam się zbyt długo, gdyż ta marka od wielu lat rządzi w mojej kuchni.
Modeli kuchni do testu było dużo, a ja długo studiowałam specyfikację wszystkich zaproponowanych modeli i nie wiedziałam, na którą mam się zdecydować. Czytałam, porównywałam, aż w końcu wybrałam kuchnię wolnostojącą gazowo-elektryczną 618GE3.43HZpTaKDpNAQ(Xx).

Czemu wybrałam akurat ten model? Piekarnik posiada 10 standardowych programów pieczenia.  A kuchnia ma dużo zalet, które zadecydowały o jej wyborze:
– po pierwsze jest szeroka- ma 60 cm,
– po drugie ma na wyposażeniu rożen obrotowy (zapewnia równomierne opiekanie potrawy, co sprawia, że staje się ona smakowicie zarumieniona na całej powierzchni). Kurczak pieczony na rożnie piekł się równomiernie, co można było zaobserwować bez otwierania piekarnika,  miał rumianą, chrupiącą skórkę, a po rozkrojeniu był soczysty i idealnie dopieczony,
–  po trzecie posiada funkcję rozmrażania (zamrożony produkt wkładamy do piekarnika, włączamy funkcję rozmrażanie, a po chwili produkt jest gotowy do przetwarzania) . ta funkcja sprawdza się u takich osób jak ja, które zapominają w odpowiednim wcześnie wyjąć zamrożone mięso z lodówki i robią to w ostatniej chwili,
– po czwarte ma prowadnice teleskopowe (gwarantują one swobodę użytkowania i znacznie zwiększają bezpieczeństwo,  za sprawą ich pionowej regulacji dają także możliwość dopasowania wnętrza piekarnika do zróżnicowanych potrzeb),
– po piąte ma głęboką szufladę na prowadnicach rolkowych (do przechowywania naczyń, patelni i garnków), oraz stabilne żeliwne ruszty (które dla wygody można myć w zmywarce, ułatwiające bezpieczne przesuwanie garnków bez obawy przesunięcia się rusztu), szklaną nakrywę (wytrzymała, wykonana z wysokiej jakości szkła zapewnia bezpieczeństwo i komfort użytkowania),
– dodatkowo zapewnia bezpieczeństwo użytkowania (chłodny front z potrójną szybą), ma klasę energetyczną A (Zużycie prądu jest dla mnie ważne, a Amica stawia na ekologiczne rozwiązania. Klasa A to symbol dbałości o środowisko naturalne oraz widoczne zmniejszenie rachunków za prąd). Standardowym dodatkiem w tej kuchni jest automatyczny zapalnik do gazu, który ułatwia sprawne odpalenie palnika, wyświetlacz informujący o pracy urządzenia, wybranym programie pieczenia, oraz programator z zegarem wyświetlającym czas (aktualną godzinę i czas pieczenia), pozwalającym ustawić czas, po którym piekarnik automatycznie się wyłączy, eliminując ryzyko przypalenia wypieków.

Więcej szczegółów o tym modelu można przeczytać na stronie Amica.

Przepis na pysznego kurczaka z rożna z piekarnika. Kurczaka moczymy w zimnej wodzie około 1 godziny, aby po upieczeniu był bardziej soczysty. Następnie osuszamy go ręcznikiem papierowym i nacieramy z zewnątrz i wewnątrz przyprawą. Odstawiamy na 1 godziny do lodówki. Przyprawę do kurczaka zrobiłam samodzielnie, oczywiście można iść na łatwiznę i wykorzystać gotową przyprawę do kurczaka. Kurczaka pieczemy tak długo ile waży, 2 kg kurczaka pieczemy przez 2 godziny.

Przepis na domową przyprawę do kurczaka:

Składniki:

1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka soli
płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju

2 kg kurczak, sznurek do związania nóg i skrzydeł

Jak przygotować kurczaka z rożna w piekarniku?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C z włączoną funkcją wentylator, opiekacz i grzejnik górny. Wykorzystanie tej funkcji pozwala w praktyce przyspieszyć proces opiekania i podnosi walory smakowe potrawy. Kurczaka nabijamy na rożen, unieruchamiamy za pomocą widelców, po czym związujemy nogi i skrzydła sznurkiem, aby odpowiednio się na nim trzymał. Mocujemy rożen w otworze tylnej ściany piekarnika w sprzęgle napędu, opieramy rożen na specjalnej ramce, odkręcamy rękojeść i wsuwamy blachę na najniższy poziom piekarnika i zamykamy piekarnik. Kurczaka najpierw pieczemy przez godzinę, następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C i pieczemy kolejną godzinę. Po 2 godzinach kurczak z rożna jest gotowy! Wystarczy zdjąć go z rożna i podzielić na kawałki. Smacznego!

Często dostaję emailowe zapytania o podpowiedź w kwestii wyboru kuchni, mam nadzieję, że ten post pomoże Wam przy ewentualnym  zakupie nowego sprzętu, a kuchnia gazowo-elektryczna Amica spełni Wasze oczekiwania.

*wpis powstał we współpracy z marką Amica.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Kurczak z rożna z piekarnika

  1. Pingback: Grillowany kotlet z kurczaka - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.