Makaron z boczkiem i jajkiem podobnie jak Makaron z serem na słodko , makaron z kiełbasą to klasyka w moim domu. Te potrawy z makaronem to obecnie idealne dania na kryzysowy obiad, bo co zrobić z nadmiarem makaronu, który ze strachu przed koronawirusem został wykupiony i zniknął ze sklepowych półek, można przygotować Makaron z boczkiem i jajkiem, w kilka chwil mamy tani i prosty obiad z makaronu.
Zawsze gotuję pół kilo makaronu, czy trzeba czy nie trzeba. Gdy został mi makaron fusilli, który ugotowałam do gulaszu z parówkami i pieczarkami, więc chcąc nie chcąc przygotowałam makaron z boczkiem i jajkiem, bo to danie pierwsze przyszło mi do głowy.
Makaron z boczkiem i jajkiem był kiedyś codziennością w polskich domach. Wszyscy umieli to danie przygotować. Gdyż w sklepach nie było podstawowych produktów, żeby na co dzień gotować obiad z prawdziwego zdarzenia. Gotowało się z tego co było w sklepie. Jakoś sobie nie przypominam aby brakowało w sklepach makaronu, ale na to też był sposób, przygotowywało się domowy makaron z mąki, wody i jajka lub tzw. kryzysowy makaron z ciasta na pierogi, czyli z ciasta bez jajka, tylko z mąki, wody i odrobiny oleju, a nawet bez oleju. Przygotowywał się też do rosołu kluseczki. albo lane kluski oraz kluseczki do zup i sosów.
Polecam Wam też nasze ulubione przepisy na obiady w 15 minut, czyli proste, szybkie obiady znajdziecie tutaj.
Czy Makaron z boczkiem i jajkiem to trudne danie? Nie, bo każdy dzieciak w wieku szkolnym umiał podsmażyć boczek lub kiełbasę, dodać ugotowany wcześniej makaron i wbić jajka wymieszane ze śmietaną lub bez, wystarczyło to tylko podsmażyć i danie było gotowe. Po do solidnej porcji makaronu z boczkiem lub kiełbasą i jajkiem było się najedzonym, bo to był sycący obiad. Podstawę tego dania stanowił makaron i wędzony smażony boczek, jajka, czasami jajka wymieszane ze śmietaną lub mlekiem. U nas mówiło się na to danie makaron z patelni. Prosty makaron z boczkiem i jajkiem, albo smażony makaron z kiełbasą, cieszył się zawsze popularnością i znikał błyskawicznie.
Składniki na Makaron z boczkiem i jajkiem, porcja dla 2-3 osób:
200 g dowolnego makaronu (u nas fusilli)
kawałek boczku wędzonego
2 jajka ( u nas 2 z podwójnymi żółtkami) lub/ oraz 50 ml śmietanki 30%
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
Jak zrobić Makaron z boczkiem i jajkiem:
Boczek kroimy w kostkę lub paski. Na małym ogniu smażymy na rozgrzanej, suchej patelni, boczek był dosyć chudy, więc dolałam 1 łyżkę oleju.
Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, mieszamy i chwilkę podsmażamy z boczkiem. W misce mieszamy widelcem jajka ze śmietaną, dodajemy posiekany szczypiorek. Wlewamy jajka do makaronu z boczkiem i mieszamy, trzymając patelnie na małym gazie.
Mieszamy delikatnie i czekamy aż jajka przykleją się do makaronu. Doprawiamy do smaku solą (nie za dużo bo boczek wędzony jest dosyć słony) i pieprzem.
Podajemy makaron z boczkiem i jajkiem posypany szczypiorkiem, to danie na błyskawiczny obiad, kryzysowy obiad lub na kolację na ciepło. Smacznego!