Młode ziemniaki z piekarnika są aromatyczne, pachną ziołami i są bardzo smaczne, tak samo lubię ziemniaki upieczone w ognisku. Gdy tylko pojawiają się w sklepach młode ziemniaki to bardzo często piekę je w piekarniku, bardzo je lubimy. Podam Wam świetny i prosty przepis jak przygotować smaczne, aromatyczne i chrupiące młode ziemniaki z piekarnika. Przygotowuje się je błyskawicznie, trzeba je trochę podgotować przed włożeniem do piekarnika.
Uwielbiamy młode ziemniaki z piekarnika, przygotowane w ten sposób doskonale smakują z pieczonym mięsem, ale tym razem upiekłam je i podałam z kaszanką. Danie proste i pyszne!
składniki
1 kg młodych ziemniaków
oliwa lub olej rzepakowy
sól morska i pieprz
suszony i świeży tymianek
rozmaryn
4 kaszanki
Jak przygotować błyskawicznie młode ziemniaki w piekarniku?
Całe młode ziemniaki podgotowujemy ok. 8-10 minut w łupinkach, bez dodatku soli. Ziemniaki kroimy w ósemki lub w grube plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy pęta kaszanki. Skrapiamy pokrojone młode ziemniaki i kaszankę obficie oliwą i doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Pieczemy ziemniaki i kaszankę ok. 10-15 minut w 160 stopniach. Posypujemy świeżym tymiankiem i rozmarynem. Zapiekamy jeszcze w piekarniku aż się lekko ze złocą. Podałam do młodych ziemniaków i kaszanki kompot z papierówek z porzeczkami.
Tak przygotowane ziemniaki można pokusić sie o nazwanie lepszą wersją frytek 🙂 Dziękuję też za pomysł na ziemniaki, który nie wymaga kminku. Wprawdzie kminek dobrze pasuje do ziemniaków nadając im wyjątkowego smaku, ale jakoś nie za bardzo lubie, dlatego cieszę się że znalazłem w sieci coś równie przysznego w tym przypadku z tymiankiem i rozmarynem 🙂
Pingback: Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię