Dzisiaj obiad po włosku: Ragù alla Bolognese di tacchino. Ragù di tacchino czyli po naszemu sos boloński z indyka z makaronem. Ilu Włochów, tyle wersji sosu bolognese. Tak samo jest z Polakami. Mój Sos boloński (wł. ragù alla bolognese) sos Bolognese jest idealny do spaghetti, lasagne czy cannelloni. Niezależnie od tego z czym podacie ten sos, na zawsze zagości w Waszym menu.
Ponieważ luty wygląda jak listopad, „pada i wieje jak w kieleckiem” i biorąc pod uwagę, że temperatury są wciąż dość niskie, na obiad postanowiłam przygotować ten boloński sos, lekki sos z mielonego indyka i sosem pomidorowym. Jako makaron wybrałam klasyczny karbowany tortiglioni , który na koniec posypałam tartym parmezanem!
Wybrałam mielone mięso z indyka, które bardzo pasuje do tego rodzaju potraw. Przedstawiam nasz przepis na pyszny sos bolognese z indyka.
Składniki dla 3 osób na sos boloński z indyka
400 g mielonego mięsa indyka
1 marchew
kawałek selera (korzeń)
1 cebula
50 ml białego wina
500 g sosu pomidorowego (passata pomidorowa)
1 liść laurowy
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oregano
Do podania makaronu: starty parmezan lub inny twardy ser
Jak zrobić lekki sos boloński z indyka?
Obieramy warzywa i ścieramy na tarce marchewkę i seler, cebulę siekamy w kostkę , szklimy cebulę na patelni na łyżce oliwy, dodajemy starte warzywa i podsmażamy z 2 minuty.
Dodajemy do warzyw mielone mięso z indyka, a następnie smażymy je przez kilka minut. Dodajemy liść laurowy, wlewamy filiżanką wody, gotujemy aż woda odparuje, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodajemy wino, zwiększamy ogień do maksimum i czekamy, aż wino odparuje. Teraz dodajemy sos pomidorowy, solimy do smaku i dodajemy oregano (opcjonalnie), mieszamy wszystko razem, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez co najmniej 30 minut, od czasu do czasu mieszając;
W międzyczasie gotujemy ulubiony makaron, który podajemy z sosem bolońskim i 1 łyżką startego sera. Podajemy na gorąco!