Udka kurczaka pieczone z miodem to pyszna, aromatyczna potrawa. Pieczone udka z kurczaka to sposób na prosty i szybki obiad. Miodzio! Wystarczy kurczaka odpowiednio zamarynować i wstawić do piekarnika. Sekretem jest marynata. Udka kurczaka były przed pieczeniem marynowane w słodko-pikantnej marynacie na bazie miodu, ziół prowansalskich, curry, ostrej papryki, wędzonej papryki i oleju. Te udka zostały upieczone w piekarniku, ale tak zamarynowane udka kurczaka doskonale sprawdzą się na letnim grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach.
Często też przygotowujemy pieczone skrzydełka kurczaka z syropem klonowym , które smakują z surówką z młodej kapusty.
Tak pieczony kurczak jest pyszny.
Składniki na 3-4 porcje udek kurczaka:
10 udek kurczaka, około 1000 g
płaska łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki miodu
½ łyżeczki curry
2-3 łyżki oleju rzepakowego
sól morska
Przygotowanie udek kurczaka pieczonych: Mięso myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy marynatę. Udka przekładamy do miski, doprawiamy solą z każdej strony, następnie smarujemy dokładnie marynatą, aby wszystkie składniki marynaty pokryły równomiernie udka. Miskę z mięsem wstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na której będziemy piekli udka wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie udka i wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w środkowej jego części na intensywnie złoty kolor, po tym czasie podwyższamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy skrzydełka ok. 10-15 minut aż uzyskają chrupiącą, rumianą skórkę. Do pieczonych udek kurczaka z miodem podałam ryż Djuvec z groszkiem. Smacznego!
Udkazkeczupem