Dzisiaj podrasowana klasyka, kopytka z dodatkiem mieszanki serów Regio piatto, sos z suszonych podgrzybków z karmelizowanym porem i śmietanką 36 %. Często robię dania z karmelizowanym porem, polecam pierogi z kaszą i grzybami.
W sezonie grzybowym sosy robię ze świeżych grzybów. Grzyby zbieramy i suszymy samodzielnie, potem takie suszone grzyby wykorzystujemy w sezonie zimowo-wiosennym do różnych dań.
Kopytka z sosem grzybowym były delikatne i miękkie, mówiąc jednym słowem są idealne.
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki Regio piatto/ mieszanka startych serów twardych
- 1 jajko
- 4 łyżeczki soli
- mąka pszenna do podsypania
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotuje z 2 łyżeczkami soli. Studzimy i rozgniatamy na puch lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mąkę, starte sery i wbijamy 1 jajko. Jesli uważamy, że masa jest za rzadka dodajemy więcej mąki. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy dokładnie masę serowo-ziemniaczaną. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy. Wrzucamy kopytka do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty.
Na sos:
3 łyżki suszone podgrzybki
2 łyżki oleju
1 duży por
sól, pieprz i cukier
1 łyżka mąki
100 ml słodkiej śmietanki 36 %
Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie, następnie szatkujemy je w szatkownicy, lub drobno kroimy. Na oleju przesmażamy pokrojony w pół krążki por z odrobiną cukru i soli. Do pora dodajemy poszatkowane grzyby, wlewamy połowę wody w której moczyły się grzyby i dusimy do odparowania. Podsypujemy łyżką mąki, znów podlewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż sos zgęstnieje, wlewamy 100 ml słodkiej śmietanki i jeszcze chwilkę dusimy.
Kopytka wykładamy na talerz, podajemy z sosem grzybowym, posypujemy świeżą natką pietruszki.
Pingback: Kluski szpinakowo-serowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię