Pampuchy. Kluski na parze.

Pampuchy. Kluski na parze czy też buchty, pampuchy, parowce, parowańce, wszystkie te nazwy dotyczą w kuchni polskiej drożdżowych bułek ugotowanych na parze. W Wiekopolsce mówi się na te kluski – kluchy na łachu, ale w naszym domu mówiło się pampuchy! Ugotowana na parze kluska ma kształt kulisty, jest płaska od spodu, wypukła z góry. Pampuchy są sprężyste, pulchne i miękkie. Kluski na parze podaje się na ciepło: na słodko (z dżemem lub owocami) albo na słonona z sosami. Ja często przygotowuję pampuchy z błyskawicznym sosem np. pieczarkowym. Ale na uroczysty obiad podawało się u nas jako dodatek do pieczonej kaczki z jabłkami i modrej kapusty.


Składniki na pampuchy, kluski na parze:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do zaczynu
  • 25 g drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
    Przygotowanie:
    Z drożdży, mleka, cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn.  Wstawić zaczyn do piekarnika nastawionego na ok. 50 stopni i poczekać do wyrośnięcia. Zaczyn wlać do reszty mąki, dodać sól i olej. Wyrobić elastyczne ciasto najlepiej i najszybciej hakiem robota.  Zrobić wałek i odcinać po kawałku ciasta, z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę, układać je na desce posypanej mąką,  przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki układać na nakładce do gotowania na parze, parować pod przykryciem około 10-12 minut. Wody nie powinno być za dużo w garnku.

Szybki sos pieczarkowy robię tak! Kroję cebulę w kostkę, a umyte pieczarki w plasterki. Dla 2 osób wystarczy 10 pieczarek i ok. 100 ml śmietanki 30%. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę i pieczarki, szklimy, doprawiamy solą i pieprzem, podlewamy ok. 100 ml wody, gdy woda odparuje wlewamy śmietankę i znów dusimy pieczarki, gdy śmietanka zgęstnieje błyskawiczny sos pieczarkowy jest gotowy, Sos posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Do pampuchów na zdjęciu poniżej przygotowałam sos z farszu z gołąbków.

Kluski układamy na talerzu, polewamy sosem i dekorujemy pietruszką 1 opakowanie sosu ciemnego mieszamy z 300 ml zimnej wody, wlewamy do rondelka z farszem i gotujemy na małym ogniu 5 minut następnie wlewamy 100 ml śmietany słodkiej i gotujemy jeszcze chwilkę układamy 8 drożdżowych klusek do gotowania na parze i stawiamy na garnku
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Pampuchy. Kluski na parze.

  1. Pingback: Gulasz wieprzowy z kluskami na parze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *