Gulasz wieprzowy z kluskami na parze

Dieta dietą, a inni domownicy jeść muszą. Piotrek przygotowywał gulasz w sosie pieczeniowym taki jak robiła moja mama.  Moja mama, zawsze obsmażała oprószone mąką mięso, zanim zaczęła je dusić. Aby przygotować pyszny gulasz potrzeba tylko 3 przyprawy + cebula. Powstaje wtedy pyszny, według mnie najlepszy, naturalny  sos na świecie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. My podajemy gulasz z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi. Ja przygotowałam do gulaszu drożdżowe kluski na parze, zwane też pampuchami na które przepis znajdziecie tutaj i niżej też. Do gulaszu i klusek dodatkiem były buraczki.

Gulasz wieprzowy z kluskami na parze

Gulasz wieprzowy

 

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki mąki
  • do smaku sól, czerwona papryka i pieprz czarny,

Łopatkę wieprzową kroimy w kostkę, doprawiamy solą, papryką i pieprzem, każdy kawałek mięsa oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej, (jeśli łopatka jest chuda to dajemy więcej oleju), układamy kawałki mięsa, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy, do podsmażonej cebuli dodajemy podsmażone kawałki mięsa, podlewamy wrzącą wodą, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą gdy szybko odparowuje, gdy mięso jest gotowe i powstanie pyszny sos podajemy z kluskami na parze, lub innymi dodatkami.

Gulasz jest pyszny, aromatyczny. Polecam.

Pampuchy, czyli kluski na parze

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do zaczynu
  • 25 g drożdży
  • 1.2- 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
    Przygotowanie:
    Z drożdży, mleka, cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn.  Wstawić do piekarnika nastawionego na ok. 50 stopni i poczekać do wyrośnięcia. Zaczyn wlać do mąki, dodać sól i olej. Wyrobić elastyczne ciasto hakiem robota.  Zrobić wałek i odcinać po kawałku ciasta, z którego formujemy kulkę, układać na desce posypanej mąką,  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki układać na nakładce do gotowania na parze, parować pod przykryciem około 10-12 minut. Wody nie powinno być za dużo w garnku.

Kluski układamy na talerzu, obkładamy gulaszem z sosem, podajemy z buraczkami.

Gulasz wieprzowy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

9 myśli nt. „Gulasz wieprzowy z kluskami na parze

  1. Witam,
    Wczoraj robilam ten przepis.
    Mam pytanie czy na pewno 50 g drozdzy czyli pol kostki na taka ilosc maki?
    Kostke drozdzy stosuje sie na 1 kg maki.
    A tu pol kostki na 2,5 szklanki?
    Robilam dwa podejscia do pampuchow.
    Pierwsze bardzo szybko sie spienily tak mocno w piekarniku ze poszly do smieci,nie dalo rady wyrobuc.
    Drugi raz zrobilam juz w piekarniku ale nie podgrzewanym I tez bardzo szybko zaczely pracowac ale ty szybko wyjelam I bylo ok.
    Ciasto wyrobilo sie rewelacyjnie bez potrzeby maszyny.
    Ale kiedy wlozylam do naczynia na pare I wyjelam po 10-min byly surpwe.
    Wiec trzyamalam ok.20 min byly surowe I twarde jakby w srodku a drozdzami tak pachnialy ze nie dalo sie tego zjesc.
    Zrobilam wiec kolejna porcje na wiekszym ogniu zeby to parowalo tym razem pol godz je trzymalam.
    Nie dalo sie tego zjesc.w srodku jakby sie rwaly,kruszyly a zapach drozdzy nie do wytrzymania?
    Czy na pewno proporcje sa dobre:-)?
    Miesko super tylko ta lyzka oleju za malo poniewaz jak mieso wyjelam lyzka cedzakowa to patelnia juz sucha byla I cebula sie przyrumienila a dalam na poczatku wiecej oleju niz lyzka.
    Gulasz wyszedl przepyszny.pare skladnikow a rozplywal sie w buzi I ten sos.
    Jakbym mogla dostac jakas rade co do pampuchow.
    Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.