Zdjęcie Crumpets mignęło mi na FB-ku. Byłam ciekawa co to za placki? Pogrzebałam trochę w google i znalazłam fajny przepis. Wzorowałam się na tym przepisie. trochę zrobiłam je po swojemu. A crumpets to są drożdżowe racuchy z dodatkiem sody dzięki której uzyskują dziurkowaną strukturę. W Wielkiej Brytani crumpets najczęściej podaje się z masłem, ale ja podałam je z syropem miodowym z mango i orzechami włoskimi. Tradycyjnie podaje się je w Wielkiej Brytanii do popołudniowej herbatki podczas tzw. tea time.
Na blogu znajdziecie też inne moje przepisy na racuchy.
Crumpets, czyli angielskie racuchy są idealne na śniadanie.
175 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru pudru
175 ml ciepłego mleka
100 ml letniej wody
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczka soli
olej rzepakowy do smażenia
metalowe pierścienie
Mąkę przekładamy do dużej miski i mieszamy z suszonymi z drożdżami. W rondelku rozpuszczamy cukier w ciepłym mleku, następnie wlewamy mleko do mąki. Drewnianą łyżką mieszamy aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Przykrywamy miskę folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
W rondelku mieszamy 100 ml ciepłej wody z dodatkiem sody i soli. Przelewamy płyn do wyrośniętego ciasta, mieszamy do równomiernego połączenia. Przykrywamy ponownie miskę i pozostawiamy ciasto przez około 20 minut. Na powierzchni ciasta pojawią się małe otwory, a ciasto będzie nieco płynne, że będzie je można nabierać chochelką.
Podgrzewamy patelnię. Dokładnie smarujemy olejem wnętrze metalowych pierścieni. Smarujemy patelnię olejem za pomocą silikonowego pędzla. Umieszczamy pierścienie na patelni. Chochlą nakładamy ciasto do obręczy na około 2 centymetry wysokości. Lepiej robić to wolniej na mniejszym ogniu. Smażymy ok 5 minut aż spód crumpet będzie rumiany a powierzchnia jakby ugotowana, a na powierzchni placuszków utworzą się dziurki. Odwracamy obręcz, lekko nożem odkrawamy brzegi i racuchy lekko opadają na patelnię, chilke podsmażamy je z drugiej strony na patelni jeszcze przez ok. 2 minuty, następnie zdejmujemy je z patelni. Czynność powtarzamy, ża do wyczerpania ciasta. Podajemy ciepłe Crumpets od razu z masłem i np. konfiturą, czy frużeliną. Można je też pozostawić do ostygnięcia, a potem opiekać na patelni grillowej.
Smacznego!
Bardzo dawno jadłam i zapomniałam jak smakują… Dziękuję, że mi o nich przypomniałaś 🙂