Na dzisiejsze niedzielne śniadanie, kiedy możemy pozwolić sobie na zwolnienie tempa, proponuję przygotować racuchy na jogurcie.
Ale nie są takie zwykłe racuchy – tylko z dodatkiem cukru lawendowego. W cukrze lawendowym zakochałam się w zeszłym roku, gdy pierwszy raz go przygotowałam, jest doskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów.
Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy, np:
na jogurcie kozim
z brzoskwiniami
drożdżowe na kefirze
W niedzielę możemy sobie pozwolić aby posiedzieć razem przy stole, porozmawiać, popijać poranną kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu dnia codziennego. Nic nas nie goni, mamy czas, mamy dobry humor od samego rana.
Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym to cudowne odkrycie, tak jak sam cukier lawendowy.
SKŁADNIKI na 8 sztuk:
- 2oo g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru lawendowego
- olej do smażenia
- szczypta soli
- cukier lawendowy do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do metalowej miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i łyżkę cukru lawendowego, roztrzepujemy dokładnie za pomocą trzepaczki. Mieszamy mąkę kukurydzianą, proszkiem do pieczenia oraz sodą, dodajemy wraz z jogurtem do jajka i łączymy dokładnie, aby nie było grudek. Rozgrzewamy olej na patelni, wlewamy masę dużą łyżką. Smażymy na powolnym ogniu po 4 racuchy z obu stron na rumiano, tak aby racuchy mogły podrosnąć, a nie spiec się za szybko.Przekładamy racuchy na talerz. Podajemy racuchy posypane cukrem lawendowym.