Racuchy drożdżowe na kefirze

Racuchy drożdżowe na kefirze to placki mojego dzieciństwa. Moja mama robiła je za pomocą zwykłej trzepaczki i świeżych drożdży. Ja mam inny sposób na racuchy. Robię je  szybko w robocie, przy tym nie trzeba brudzić rąk, bo hak robota zrobi to za nas, wykorzystuję też suszone drożdże. Racuchy można  robić z plastrami wydrążonych w środku jabłek, podawać posypane cukrem pudrem.

Ja owszem posypałam je cukrem pudrem, a że nie lubię za bardzo nadmiaru słodkości, podałam je z kwaskowatymi borówkami z imbirem i porto, które otrzymałam na Święta od portalu Polska-Gotuje.

Racuchy drożdżowe na kefirze

Racuchy drożdżowe na kefirze

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka kefiru
1 jajko
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1/3 szklanki oleju wielkopolskiego

Przygotowanie:
W misie robota mieszamy mąkę z cukrem waniliowym i suchymi drożdżami.Dodajemy kefir i jajko, mieszamy hakiem robota do uzyskania jednolitego ciasta.Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy aż lekko podrośnie. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką po 3 sztuki i usmażymy placki z obu stron na złoto.
Usmażone racuchy układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy posypane cukrem pudrem, oraz borówkami z imbirem i porto. Porcja dla 2 osób, wychodzi z niej 12 racuchów.

Racuchy drożdżowe na kefirze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Racuchy drożdżowe na kefirze

  1. Pingback: Racuchy drożdżowe - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *