Racuchy drożdżowe

Prawdziwe racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. Racuchy z serkiem homogenizowanym. Trochę wyglądają jak drożdżowe pączki, bez wyrastania, to racuchy smażone na patelni, które tak ładnie wyrosły . A przepis na prawdziwe pączki znajdziecie tutaj.

Polecam przepisy na racuchy:
na jogurcie i serku kozim
Crumpets, czyli angielskie racuchy
Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe na kefirze
Racuchy (z brzoskwiniami)

Składniki na ok. 10 drożdżowych racuchów z serkiem homogenizowanym

300 g mąki pszennej
150 g waniliowego serka homogenizowanego
20 g świeżych drożdży
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
cukier puder do posypania

olej do smażenia

Przygotowanie racuchów drożdżowych, przepis na racuchy drożdżowe:

Rozpuszczone masło studzimy. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, aż staną się płynne. Żółtka ucieramy z resztą cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, serek homogenizowany, masło oraz szczyptę soli, zagniatamy na sprężyste ciasto. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, racuchy będą rosły podczas smażenia.

Ciasto wykładamy na obsypany maką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy krążki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron po 4-5 racuchów. Drożdżowe racuchy z serkiem homogenizowanym po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Racuchy drożdżowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Racuchy drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.