Dzisiejsza potrawa to jedna z ulubionych potraw Piotra i powstała na specjalne jego życzenie. Przepisów na Zimne nóżki czyli na galaretę z nóżek wieprzowych na blogu jest kilka, ale tym razem przygotowane zostały w wolnowarze.
Czy może wolicie wersje drobiowe np. kurczaka w galarecie, albo kurczaka w galarecie z papryką, czy galat drobiowy z jajkiem.
Ta wersja galaretki jest przygotowana z samych nóżek wieprzowych, które mają bardzo dużo kolagenu, który ma właściwości żelujące, galaretka bardzo szybko tężeje, nie potrzeba do niej dodawać ani grama żelatyny.
Zimne nóżki z wolnowaru, galareta wieprzowa z wolnowaru:
Składniki:
4 nogi wieprzowe
3 marchewki
½ selera korzennego
1 duża pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 1-1,5 litra wody
sól, pieprz mielony i czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Nogi wieprzowe dokładnie myjemy, jeśli przypadkiem trafią się resztki szczeciny to opalamy je nad ogniem. Każdą nogę nacinamy wzdłuż i układamy w wolnowarze. Obraną z łupin cebulę opalamy nad ogniem, dorzucamy do nóżek. Marchewki, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i również układamy w wolnowarze. Dodajemy przyprawy, płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę ziarnistego pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i z 2 liście laurowe. Zalewamy całość wodą, tak aby wszystkie składniki były przykryte. Gotujemy mięso z warzywami w wolnowarze przez całą noc. Nie musimy się martwić, że coś wykipi, czy się przypali, spokojnie możemy wykorzystywać wolnowar również gdy idziemy do pracy. Po wielogodzinnym gotowaniu w wolnowarze mięso samo odchodzi od kości. Gdy zimne nóżki robimy w normalnym garnku to gotujemy ok 3 godzin na małym ogniu, aż do odparowania ponad połowy płynu.
Następnego dnia wyjmujemy ugotowane nóżki i warzywa, a wytworzony bulion przecedzamy przez sito. Bulion powinien się zredukować o ok. połowę. Obieramy mięso z nóżek i kroimy w kostkę. Z warzyw wykorzystuję jedynie marchewki, które kroimy w pół plasterki.
Można też do galaretki wykorzystać różne dodatki (groszek, czy kukurydzę z puszki, jajka ugotowane na twardo, natkę pietruszki), ale ja tym razem przygotowałam nóżki w wersji minimalistycznej, drobno posiekany czosnek, marchewka i mielony pieprz. Mieszamy mięso z nóżek z pokrojonymi marchewkami, doprawiamy pieprzem i czosnkiem i przekładamy do szklanych kokilek i zalewamy bulionem. Wstawiamy kokilki do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Do galarety z nóżek podajemy sok z cytryny albo z ocet. Gdy gotujemy galaretę wieprzową z nóżek nie potrzeba żelatyny, aby galareta stężała. Smacznego!
Super, że trafiłam na ten przepis, mój mężuś uwielbia galarety, a nigdy jeszcze nie miałam okazji mu jej zrobić 🙂 Myślę, że będzie miło zaskoczony, dzięki 🙂
Hej, na liście składników wymienione jest 1.5 l wody. Poniżej w tekście jest napisane, że wszystko zalewamy 1 litrem. Co w takim razie z tą połową litra, która nam została?
Już uzupełniłam w opisie, zalewamy aby całość była przykryta.
Nogi, oznacza, że wrzucamy 2 z mięsem golonki i 2 raciczki?