Lekkie Antipasto per due, czyli lekka przystawka w stylu włoskim. Karnawał trwa, możemy podać naszym gościom, gdyż jest smaczna i wygląda bardzo efektownie. Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym, to klasyczna przekąska włoskiej kuchni. Prosta i smaczna jak wszystko w tej kuchni. Sos balsamiczny podajemy osobno w buteleczce.
promocyjnych i przecenionych, minimalne zamówieniowe by zniżka zadziałała to 50 zł.kod: Straga
Polecam również Gruszkę z szynką na liściach sałaty gdzie wykorzystuje się również sos balsamiczny.
Gruszka z szynką na liściach szpinaku z sosem balsamicznym jest godna polecenia. Polecam.
Przekąska dla 2 osób:
Składniki:
• 1 gruszka
• plasterki szynki westfalskiej
• 1/4 opakowania szpinaku
• kapary marynowane
• orzechy włoskie w miodowej zalewie
Sos balsamiczny, podajemy w oddzielnym naczyniu
• 1 łyżka octu balsamicznego i 1 łyżka miodu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• odrobina włoskiej gruboziarnistej soli
Mieszamy ocet z miodem i odrobiną soli, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy np. za pomocą trzepaczki.
Przygotowanie:
Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki, kroimy, usuwamy gniazdka nasienne, kroimy w ósemki. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać również świeżego melona np. galia. Układamy gruszki na skropionym delikatnie sosem szpinaku. Układamy plasterki szynki westfalskiej, posypujemy kaparami. Na gruszkach układamy połówki orzechów z miodem. Polewamy sosem balsamicznym wg uznania.