Pizza owocowa. Owocowa pizza z kruszonką. Pizza inna niż wszystkie ze śliwkami i kruszonką. Nie wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta ze śliwkami. Ale tym razem proponuję drożdżówkę w innej wersji. Ktoś powie, że to ciasto nie wyrosło, ale ono ma takie być, to owocowa pizza na cienkim spodzie. Zamiast wytrawnego farszu są śliwki i porzeczki, zamiast ciągnącego sera jest słodka kruszonka J
Pizza jako deser jest cienka, delikatna, miękka i pachnąca. Przygotowuje się ją bardzo prosto i szybko. Nie trzeba długo czekać aż wyrośnie.
Składniki na cienkie ciasto drożdżowe:
20 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych
½ szklanki letniego mleka
½ szklanki cukru
szczypta soli
40 g masła, (roztopionego i przestudzonego)
1 jajko (miałam 2 żółtkowe)
2 szklanki mąki pszennej
śliwki bez pestek, pokrojone w ósemki
czerwone porzeczki
(szklanka o poj. 250 ml)
Kruszonka:
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 op. cukru wanilinowego
2 łyżki miękkiego masła
Przepis na pizzę owocową ze śliwkami i kruszonką. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aby było elastyczne i miękkie. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans do nagrzanego piekarnika do 50 stopnic C do lekkiego wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym i miękkim masłem. Mieszamy formując między palcami na kruszonkę, ale niezbyt grubą.
Ciasto formujemy na wielkość blachy za pomocą wałka, tak jak na pizzę, ciasto w tym przepisie będzie cienkie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią ciasto. Kroimy nie do końca na tyle części ile chcemy mieć kawałków. Układamy obok siebie ćwiartki śliwek, posypujemy porzeczkami, posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut, zostawiamy w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut, aż kruszonka lekko się ze złoci. Smacznego.