Dzisiaj proponuję wariację związaną z pizzą, pomysł na inną wersję tego włoskiego specjału – pizza ziemniaczana!
Coś w rodzaju zapiekanki, jednak wyglądem bardziej przypomina pizzę stąd też nazwa.
Polecam, gdyż pizza ziemniaczana była bardzo smaczna.
- 10 plastrów szynki
- 1 mały por
- 1 pomidor
- Ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, ognista mieszanka przypraw Kamis
- 150 startego sera greckiego
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 1 łyżeczka oleju
Farsz: Szynkę i por drobno kroimy,pomidor kroimy w plastry.
Ciasto: Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodajemy jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto, doprawiamy solą. Formę do tarty smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą i wykładamy w niej ciasto, formując brzegi. Na cieście układamy plastry szynki, por, plastry pomidora, doprawiamy ognistą mieszanką przypraw. Posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez 25 minut.