Polecam mój kolejny przepis na pełnoziarniste drożdżowe bułeczki tym razem z pesto z rukoli i tartym serem pleśniowym. Ostatnio podawałam przepis na rewelacyjne drożdżowe bułeczki z ajwarem. Bułeczki z rukolą i serem również są rewelacyjne w smaku, śmiem nawet twierdzić, że są ciut smaczniejsze niż te z ajwarem, ale to moje zdanie! Aby się przekonać, które drożdżowe bułeczki są smaczniejsze musicie sami je upiec i ocenić!
Bułeczki z rukolą i serem:
Składniki na 9 dużych bułek:
2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
170 ml letniej wody
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie drożdży instant (8 g)
2 łyżki roztopionego masła
ponadto:
garść rukoli
½ łyżeczki oliwy
mały kawałek sera pleśniowego
Przygotowanie:
Rukolę z oliwą szatkujemy. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i dodajemy jajko, ubijamy trzepaczką. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, wlewamy wodę, dodajemy masło z jajkiem i dokładnie wyrabiamy ciasto, ja robię to mechanicznie hakiem robota. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy i postawiamy na godzinę w ciepłym miejscu aż podwoją swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Połowę ciasta smarujemy pesto z rukoli, posypujemy startym serem i przykrywamy nieposmarowaną częścią ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Każdy pasek zwijamy wokół swojej osi kilka razy. Ze zwiniętego paska formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka do zewnątrz. Koniec ciasta podkładamy pod spód bułeczki. Bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy w ciepłym miejscu aż się napuszą.
Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Bułeczki pieczemy ok. 15 minut. Zjadamy z wielkim apetytem!
Ślicznie je pozwijałaś 🙂 Jestem pewna, że były pyszne 🙂
Były pyszne 🙂
Czy moge dodac swiezych drozdzy?
Zrobilam dzisiaj, wyszly przepyszne. Uzylam serka gorgonzola.Dzieki za przepis
Cieszę się, że przepis się przydał 🙂