Bułki kajzerki. Kajzerka to mała, okrągła bułka z charakterystycznymi promienistymi nacięciami na wierzchu. Często piekę domowe pieczywo – Bułki pszenne piekę przeważnie z Crazy Dough for Everything , czyli uniwersalnego ciasta do wszystkiego, albo pyszne Bułki domowe wielozbożowe, Bułki wielozbożowe (domowe). Tym razem upiekłam tzw. bułki kajzerki, które bardzo polecam!
Składniki na chrupiące bułki kajzerki, na 8 bułek:
500 g mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżki rozpuszczonego masła
olej do posmarowania misy
Jak przygotować bułki kajzerki z ciasta drożdżowego?
Wszystkie składniki mieszamy w misie robota za pomocą haka do pizzy, wyrabiamy tak długo (ok. 5 minut) aż ciasto będzie odstawać od ścianek misy robota. Możemy oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy na ok. 10 minut aby odpoczęło, potem jeszcze raz wyrabiamy przez około 5 minut. Ciasto powinno mieć wygląd i konsystencję plasteliny. Przekładamy ciasto drożdżowe do posmarowanej olejem miski. Ciasto zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy, dzielimy na 8 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę obsypując je mąką, nacinamy promieniście 3 razy , kajzerki układamy je na blasze. Ja blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C na ok 15 minut aby bułki lekko podrosły. Albo bułki przykrywamy i zostawiamy jeszcze na ok. 45 minut do wyrośnięcia
Pieczemy bułki kajzerki w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 15-17 minut aż się zrumienią. Studzimy pieczywo na kratce. Smacznego!
na śniadanie idealne 🙂
Piękne! koniecznie muszę wypróbować!