Cebularze rolls z ciasta drożdżowego podobne są do pizza rolls. Cebularze są poręczne, na kilka kęsów, świetnie pasują na spotkanie ze znajomymi. Będą doskonałe do piwa. Przygotowałam je na zamówienie mojego syna, według mnie będą smakować każdemu – cebularze rolls można zjeść na ciepło lub na zimno. Mimo, że zrobiłam całą blaszkę 12 sztuk, to nic nie zostało.
Można też cebularze przygotować w formie placuszków, zrobić w cieście małe wgłębienie i tam nałożyć duszoną cebulkę, można cebularze posypać suchym makiem jak mamy (ja nie miałam). Ale mój sposób uważam za lepszy i szybszy.
Oprócz cebuli składnikiem cebularzy jest żółty ser. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls.
Cebularze rolls są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację.
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml wody
- 5 dag drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- 3 cebule
- ser żółty
- 2 łyżki oleju
- sól morska prowansalska i ognista mieszanka przypraw Kamis
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej, wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym dodajemy 1/2 szklankę mąki i jeszcze chwilkę wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku przygotowujemy cebulę. kroimy w gruba kostkę, wsypujemy na rozgrzany olej, doprawiamy sola morską prowansalską i ognistą mieszanką przypraw, lekko szklimy cebulę, wlewamy odrobinę wody i chwilkę dusimy cebulę, studzimy.
Ciasto dosyć cienko wałkujemy, tworząc prostokąt. Obkładamy na całej powierzchni serem, obkładamy cebulą. Zwijamy ostrożnie ciasto, tworząc wałek, kroimy na ok. 3 cm plastry. Każdy kawałek układamy na blasze pionowo, niezbyt ściśle, gdyż jeszcze urosną. Pizze wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
Smacznego!