Chlebek drożdżowy, smaczny, najlepszy. Przepisów na domowe pieczywo na blogu jest bardzo dużo, każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Dzisiaj polecam Wam mini chlebek drożdzowy.
Składniki na 10 mini chlebków drożdzowych:
900 g mąki
500 ml wody
25 g świeżych drożdży
1 ½ łyżki soli
2 łyżki cukru
4 łyżki oliwy
Jak przygotować mini chlebek drożdżowy? Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Czekamy aż drożdże zaczną pracować i pojawią się bąbelki.
Następnie dodajemy mąkę, oliwę i sól, dokładnie wyrabiamy ciasto (najlepiej mechanicznie hakiem robota) i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
Z ciasta formujemy wałek, kroimy na 10 część jeśli chcemy małe chlebki, jeśli większe to na mniej. Formujemy chlebki, obsypujemy je mąką, nacinamy ukośnie i układamy na papierze do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i na najniższym poziomie piekarnika ustawiamy blaszkę z wodą, aby w piekarniku tworzyła się para.
Wyrośnięte chlebki wkładamy do pieca i obniżamy temperaturę do 190 stopni. Chlebki pieczemy od 20-25 minut.
Po upieczeniu wyciągamy blaszkę z chlebkami z pieca, ściągamy je z blaszki z papierem i zostawiamy na kratce do wystudzenia. Zjadamy chlebek drożdżowy z apetytem, uwielbiam gdy jest jeszcze gorący!
A gdyby tak przyrządzić chlebek na słodko ? 🙂
Można eksperymentować 🙂