Smakowita pajda zaskoczyła mnie … smakiem prawdziwego domowego smalcu z cebulką i ziołami. Zanim kupiłam opakowanie, musiałam zrobić rundkę po mieście, gdyż w sklepie PiP, w który miał być smalczyk w ofercie, niestety go nie było. W końcu smalczyk zdobyłam w niepozornej, małej sieciówce, kupiłam dwa rodzaje.
Wracając do domu już wiedziałam co przygotuję na konkurs u Majany, moje wystrzałowe rustykalne bagietki, do których zawsze dodawałam inny tłuszcz, tym razem bagietki będą mieć posmak prażonej cebulki i ziół ogrodowych (tymianku, natki pietruszki, szczypiorku). A jeśli posmarujemy bagietki smalczykiem, to będziemy zajadać podwójnie smakowitą pajdę 🙂
Smakowita pajda – rustykalne bagietki to idealne pieczywo, jak z paryskiej piekarni 🙂 Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie.
Składniki na 4 bagietki:
-500 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta
-8 g suszonych drożdży
-250 ml ciepłego mleka
-100 ml wody
-2 czubate łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 płaskie łyżeczki cukru
– oliwa do posmarowania miski
W misie robota mieszamy mąkę z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy mleko, wodę, smalczyk, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników. Zaczyn wlewamy do misy robota z mąką i drożdżami, mieszamy hakiem robota do uzyskania gładkiego ciasta.
Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie.
Formujemy spory wałek i dzielimy ciasto na kilka części w zależności jakie chcemy mieć bagietki. Z podanych składników formujemy 4 bagietki o długości blaszki i szerokości około 5 cm.
Z każdej części ciasta formujemy wałek, zwijamy go spiralnie. Bagietki układamy na papierze do pieczenia obsypanym mąką, lekko obsypujemy bagietki mąką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody, albo spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.
Wstawiamy blachę z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut. Bagietki studzimy na kratce. Kroimy w kromki i smarujemy smalczykiem, obkładamy wędliną.
Smacznego!
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
pycha 🙂 wyglądają świetnie 🙂
Śliczne są te Twoje pajdy 😀
Witam , proszę mi pomóc mama nie używa drożdży suszonych tylko świeże więc proszę mi pomóc przeliczyć czy to 24 gramy wystarczy i jak postępować dalej chcę mamie zrobić jutro niespodziankę Dziękuję bardzo Monika
1 porcja 8 g suszonych drożdży jest na 500 g mąki pszennej i zastepuje 25 g drożdży świezych.