Smaczna i kolorowa śniadaniowa sałatka z polędwicą łososiową!
Polędwica łososiowa w Polsce ma swoich wielbicieli tak jak szynka parmeńska ma swoich wielbicieli na całym świecie, dlatego często wykorzystywana jest do sałatek!
Bazą dla tej fit sałatki stanowią: rukola, pomidor, ogórek, oliwki, polędwica łososiowa oraz sos z oliwy, soku z cytryny soli ziołowej i kolorowego pieprzu.
Jeśli nie macie rano czasu na szykowanie sobie śniadaniowej sałatki, to możecie wszystkie składniki na sałatkę przygotować wieczorem, przykryć folią i wstawić do lodówki. Rano wystarczy tylko polać sałatkę sosem tuż przed samym jedzeniem!
Składniki:
garść sałaty rukola
2 pomidory koktajlowe pokrojone na ćwiartki
4 czarne oliwki pokrojone na pół
kiełki rzodkiewki i słonecznika
5 plasterków polędwicy łososiowej
kawałek ogórka pokrojonego w pół plastry
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól ziołowa i pieprz kolorowy do smaku
(można dodać inne ulubione zioła świeże lub suszone, oraz opcjonalnie odrobinę miodu)
Przygotowanie: Mieszamy składniki na sos w zakręconym słoiczku poprzez potrząsanie. Wszystkie składniki na sałatkę układamy w miseczce, polędwicę zwijamy w ruloniki i układamy na sałatce, polewamy sałatkę sosem i zjadamy z apetytem 🙂 Smacznego!