Sałatka z anchois, sera i rukoli. Jak ktoś lubi słone smaki to ta sałatka z anchois będzie mu smakować! Co to jest anchois (anchovies)? Są to malutkie solone filety z sardeli (bardzo mała rybka), która jest tłusta i ma ostry smak, oraz zapach. Anchois, które wykorzystałam były wyprodukowane w Hiszpanii, dodatkowo te małe filety z rybki zostały zwinięte w roladki wraz z kaparami. A że jedno i drugie jest słone do doprawienia sałatki nie wykorzystałam ani grama soli, jedynie olej roślinny z zalewy wymieszany z sokiem z cytryny i świeżo zmielonym pieprzem. Anchois doskonale smakują z ostrą w smaku rukolą, łągdonym serem brie i słodkimi pomidorkami koktajlowymi, do tego ta sałatka z anchois bardzo ładnie się prezentuje na stole. Przygotowuje się ją błyskawicznie.
Składniki na 2 porcje pysznej sałatki z anchois i kaparami:
2 garście rukoli
pomidorki koktajlowe
95 g anchois z kaparami
60g sera brie
vinaigrette przygotowany z oleju, w którym były anchois, soku z ½ cytryny,
pieprz do smaku
Jak przygotować błyskawiczną sałatkę z anchois?
Pomidory kroimy dowolnie, ja pokroiłam na ćwiartki, ser brie kroimy w kostkę. Do miski przekładamy rukolę, skrapiamy sosem i mieszamy z resztą składników (pomidory i ser brie) , sałatkę obkładamy filecikami anchois z kaparami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!