Kanapka ciabatta! Sycąca i bardzo smaczna kanapka na ciepło lub zimno, do której zamiast masła, czy sosu wykorzystałam pastę ze zmiksowanych domowych suszonych pomidorów. Ja podałam ją na gorąca, ciabatta jest obłożona miękkim serem mozzarella, domową gotowaną szynką, pomidorkami koktajlowymi oraz fioletową i zieloną bazylią. Do tej kanapki można też użyć wędzonej szynki, gotowany schab, normalnej wielkości pomidory oraz inny typ sera np. ser kozi.
Polecam też pozostałe przepisy na kanapki:
Grillowane kanapki (Grilled Panini Sandwiches)
Kanapki Caprese
Kanapka Ciabatta jest doskonała w smaku 🙂
Składniki:
1 ciabatta
2 plastry domowej szynki gotowanej
listki bazylii
2 pomidorki koktajlowe
4 suszone pomidory z oliwą
1 łyżeczka majonezu delikatnego Winiary
ser mini mozzarella
pieprz kolorowy do smaku
Przygotowanie:
Suszone pomidory wraz z oliwą z zalewy miksujemy blenderem na puree. Ciabattę podgrzewamy w piekarniku, przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy zmiksowanymi suszonymi pomidorami z oliwą. Na dolnej warstwie ciabatty kładziemy plastry szynki i pokrojone pomidorki, mini mozzarellę, doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem. Całość dekorujemy listkami mieszanej bazylii i robimy kleksiki z majonezu. Przykrywamy drugą częścią ciabatty, kroimy dla wygody na pół. Kanapkę można jeść na zimno lub na ciepło. Można też wszystkie składniki rozłożyć na obu połówkach pieczywa i jeść jak zwykłe kanapki. Smacznego!
mniam! wygląda idealnie! jestem strasznie ciekawa smaku!