Jajka sadzone na grzankach z boczkiem to idealny pomysł na śniadanie lub kolację. My uwielbiamy jeść jajka pod każdą postacią. Ta propozycja to taki Hemendeks, nasz przysmak śniadaniowy, który można przygotować na różne sposoby, nadaje się też na kolację. Robimy różne warianty smakowe w zależności od rodzaju wędliny. Gdy wykorzystamy szynkę to będzie klasyczny Ham and eggs, czyli Hemendeks.
Składniki na 2 porcje grzanek z jajkami sadzonymi z boczkiem:
- 2 szt chleba żytniego,
- 2 szt jajka,
- do smaku sól i pieprz np. kolorowy,
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 plastry wędzonego boczku
szczypiorek
Rozgrzać oliwę, położyć na patelni kromki chleba i lekko je obsmażyć z obu stron. Na tej samej patelni obsmażyć plastry boczku, gdy tłuszcz się wytopi wbić oba 2 jajka, gdy jajka się zetną (smażymy tak długo do postaci jaką lubimy, ja lubię niezbyt ścięte żółtko). Wyłożyć na talerz grzanki, na nich położyć plastry smażonego boczku i jajko sadzone, doprawić solą i pieprzem, obłożyć grzanki z jajkami sadzonym pokrojonym szczypiorkiem.