Przepis na Modrą kapustę

Dzisiaj znów gotował Piotrek. To jest jego przepis na modrą kapustę, kapusta to świetny dodatek do obiadu z mięsem: słodko-kwaśna modra kapusta jest bardzo winna, smaczna . Modra kapusta doskonale też pasuje do rolad mięsnych zawijanych z kluskami, do bitek itp..

Modra kapusta została podana do sznycli z kurczaka i frytek.

Super zestaw obiadowy.

Składniki:
  • 1/2 małej główki czerwonej kapusty,,
  • 1 duże jabłko,
  • do smaku czerwony ocet winny Kamis,
  • do smaku cukier,
  • do smaku sól morska,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 goździki
  • 250 ml  wody

Go garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Kapustę myjemy, obieramy  wierzchnie liście, kroimy na pół, wykrywamy głąb i szatkujemy nożem, albo mechanicznie- ja mam super szatkownicę do jarzyn w FP 270 Kenwood.  Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzącą. Jabłko obieramy, ścieramy również w szatkownicy. Kapustę doprawiamy solą, słodzimy, dodajemy liść laurowy , goździki, starte jabłko i dusimy do miękkości . Na koniec doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem winnym w takiej ilości jak lubimy. Modra Kapusta ma mieć smak słodko-kwaśny .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Przepis na Modrą kapustę

  1. Pingback: Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Surówka z czerwonej kapusty - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *