Dzisiaj znów gotował Piotrek. To jest jego przepis na modrą kapustę, kapusta to świetny dodatek do obiadu z mięsem: słodko-kwaśna modra kapusta jest bardzo winna, smaczna . Modra kapusta doskonale też pasuje do rolad mięsnych zawijanych z kluskami, do bitek itp..
Modra kapusta została podana do sznycli z kurczaka i frytek.
Super zestaw obiadowy.
Składniki:
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty,,
- 1 duże jabłko,
- do smaku czerwony ocet winny Kamis,
- do smaku cukier,
- do smaku sól morska,
- 1 liść laurowy,
- 3 goździki
- 250 ml wody
Go garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Kapustę myjemy, obieramy wierzchnie liście, kroimy na pół, wykrywamy głąb i szatkujemy nożem, albo mechanicznie- ja mam super szatkownicę do jarzyn w FP 270 Kenwood. Poszatkowaną kapustę wrzucamy na wrzącą. Jabłko obieramy, ścieramy również w szatkownicy. Kapustę doprawiamy solą, słodzimy, dodajemy liść laurowy , goździki, starte jabłko i dusimy do miękkości . Na koniec doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem winnym w takiej ilości jak lubimy. Modra Kapusta ma mieć smak słodko-kwaśny .
Super kapusta 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
uwielbiam takie kapustki 🙂
Przyznajcie, że ten załącznik do kapusty też jest super:)
Pingback: Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Surówka z czerwonej kapusty - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię