Surówka Colesław (czyt. kolslou) to inaczej surówka z kapusty.
Colesław to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta.
Surówka Colesław to jedna z moich ulubionych obiadowych surówek. Je sekretny smak tkwi w proporcjach użytych składników: kapusta, marchew, cebula, czasami jabłko, oraz składników sosu: bywa to majonez, mleko, jogurt lub maślanka, niekiedy musztarda, chrzan czy też ocet i sok z cytryny . Aby surówka była ostrzejsza dodaję do niej zawsze łyżeczkę chrzanu, tym razem dodałam również trochę chili. Ilość majonezu zmniejszyłam o połowę uzupełniając jego ilość jogurtem greckim, dzięki czemu surówka jest lżejsza i mnie kaloryczna. Jeśli surówka potrzebna jest „na już” i nie mamy czasu na jej chłodzenie, zalecam poszatkowaną kapustę obficie posolić, a następnie odcisnąć tworzący się sok, dzięki czemu kapusta będzie bardzo miękka i krucha, straci swoją surowość.
Składniki:
1/2 główka małej kapusty
2 marchewki
1 mała cebula
2,5 łyżki majonezu
2,5 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego + 1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu i ciut chili w młynku Kotanyi
1 łyżeczka ostrego chrzanu
Z kapusty wykrawamy głąb, a następnie szatkujemy ręcznie na tarce o dużych oczkach albo mechanicznie (ja w szatkownicy robota FP 270 Kenwood). Marchewki również ścieramy w szatkownicy, a cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
Majonez mieszamy z jogurtem greckim i śmietaną, dodajemy cukier puder, chrzan, ocet winny i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, ja dodałam również trochę chili. Dokładnie łączymy składniki sosu za pomocą trzepaczki. Sos wlewamy do poszatkowanych warzyw i dokładnie mieszamy. Wstawiamy surówkę do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej jednak surówka smakuje jak się ją przygotuje dzień wcześniej. Surówkę przygotowałam do grillowanych kotletów z pietruszką.
Pingback: Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię