Surówka z czerwonej kapusty z majonezem i jabłkiem. Czerwona kapusta kojarzy mi się z jesienią, wtedy też z niej przygotowuję danie a’la bigos, surówki, sałatki, czy gołąbki.
Dzisiaj podam Wam mój sprawdzony przepis na klasyczną surówkę z czerwonej kapusty. Ta surówka jest delikatna w smaku i super szybka do zrobienia. Wystarczą 3 idealnie dobrane składniki, przyprawy i surówka jest gotowa. Surówka z czerwonej kapusty to doskonały dodatek do mięsnych dań. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka jest krucha, winna i bardzo smaczna. U nas w domu mówi się na czerwoną kapustę- modra kapusta i przygotowuje na wiele sposobów:
– surówka z modrej kapusty z goździkami
– Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana
– Czerwona kapusta duszona. Modra kapusta duszona.
robimy nawet Gołąbki z modrej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty pasuje do większości tradycyjnych polskich obiadów. Ale jeśli wolicie kapustę białą, to polecam mój przepis na Surówkę Colesław . Polecam też zbiór przepisów na pyszne surówki do obiadu.
Składniki na surówkę z modrej kapusty:
1 mała główka czerwonej kapusty,
1 winne jabłko,
1 mała cebula
do smaku czerwony ocet winny lub ocet jabłkowy ok. 1-2 łyżek,
do smaku cukier, ok. 1 łyżeczki
sól morska (1 płaska łyżeczka) i pieprz do smaku,
1 łyżka majonezu
Ja zrobić surówkę z czerwonej kapusty? Sposób przygotowania Surówki z czerwonej kapusty. Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze liście, kroimy na pół, wykrywamy głąb i drobno szatkujemy np. nożem, albo mechanicznie szatkownicą do jarzyn. Poszatkowaną kapustę parzymy wrzącą wodą na durszlaku, odciskamy. Umyte jabłko obieramy, ścieramy również w szatkownicy, cebulę drobno siekamy. Do kapusty dodajemy starte jabłko, cebulę i mieszamy. W miseczce mieszamy majonez, ocet, sól, pieprz oraz cukier, dodajemy do warzyw . Całość dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki, aby surówka się przegryzła na minimum 1 godzinę.
Podałam surówkę do faszerowanego kurczaka.
A może sięgnijcie po przepis na surówkę na szybko z modrej kapusty