Surówka do obiadu

Kolorowa surówka do obiadu. Surówka z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką. Zawsze do obiadu jest surówka, to budzi u mnie wspomnienia. W domu zawsze do mięsa mama przygotowywała surówkę, ile domów i mam, tyle dobrych przepisów na surówki do obiadu. U nas surówka do obiadu jest niezbędna, musi być i już.
Jakoś nie staram się powielać przepisów na surówki, zawsze wyjdzie mi coś nowego, ale smacznego, dlatego muszę sobie robić notatki, aby nie zapomnieć co do danej surówki dodałam!
Surówka obiadowa

 Lekka surówka idealna do letniego obiadu.

Składniki na surówkę do obiadu:

½  główki sałaty lodowej
kawałek zielonego ogórka
4 żółte pomidory
kilka rzodkiewek
szczypiorek
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz kolorowy świeżo mielony

Sposób przygotowania kolorowej surówki do obiadu z ogórkiem, pomidorem i rzodkiewką.

Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do miski i mieszamy.
Ogórka wraz ze skórą, kroimy wzdłuż na 4 części i następnie na plasterki. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Rzodkiewki kroimy w pół plasterki. Dodajemy pokrojone warzywa do sałaty.

Wszystkie składniki sosu mieszamy w słoiczku. Można wymieszać też.

Sałatę z warzywami mieszamy, polewamy sosem i ponownie mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub jako lekką kolacją, np. z bagietką. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Surówka do obiadu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *