Surówka z kalarepy marchewki i jabłka.
Surówka z kalarepy, łapcie przepis póki jest na nią sezon. Kupuję kalarepę namiętnie, gdyż lubię ją pochrupać przed telewizorem. Najczęściej kroję ją w plasterki lub w półksiężyce, nakładam na talerz i jem bez dodatków. Ale gotuję też z niej zupę. Ponieważ w Niemczech kalarepy w sklepie są duże, zawsze miałam obawy czy nie będą przerośnięte i łykowate, ale nie, są pyszne jak młode, niezależnie od jej wielkości.
W Polsce zawsze wybierałam tylko małe sztuki, właśnie z obawy o ich jakość, dlatego kupując w Polsce kupujcie małe kalarepki. Podobnie jest z młodą marchewką, ta młoda jest delikatna, wystarczy ją umyć i zetrzeć bez obierania.
Surówka z kalarepy marchewki i jabłka nadaje się do prawie każdego, obiadowego dania. Gdy pierwszy raz zrobiłam tą surówkę Piotrek myślał, że to surówka ze świeżej kapusty, wyglądem też nie różniła się. Gdy mu powiedziałam, że to kalarepa był bardzo zaskoczony, ale pozytywnie, od tamtej pory przygotowuję ją dosyć często zamiennie z innymi naszymi ulubionymi surówkami.
Kalarepa jest pełna witamin i minerałów, to bomba witaminowa, ma też w sobie związki bakteriobójcze, grzybobójcze, które chronią nas przed rozwojem nowotworów. Trzeba ją jeść obowiązkowo.
Surówka z kalarepy to bardzo pyszna i super prosta propozycja na szybki i zdrowy dodatek do obiadu. Ten przepis jest nie tylko prosty, ale i bardzo uniwersalny, potrzeba tylko kilka łatwo dostępnych składników: kalarepy, marchewki i jabłka a przyprawy i dodatki wymieniać w zależności od ochoty na coś innego.
Polecam też inne przepisy na surówki obiadowe.
Najlepsza surówka z kalarepki , składniki ( na ok. 4 osoby) :
1/2 kalarepa (duża)
1-2 marchewka
1 jabłko
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 łyżki soku z cytryny, duża szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany kwaśnej 18 %
Najlepsza surówka z kalarepki, przepis:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Jabłko też można obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdka nasienne i również zetrzeć. Sok z cytryny wymieszać z przyprawami i dodać do startej kalarepy, marchewki i jabłka, wymieszanych z posiekanym szczypiorkiem, dodać jogurt i całość razem jeszcze raz wymieszać. Schłodzić w lodówce, aby surówka nabrała smaku.
Moja rady: Możemy pominąć jabłko w przepisie i dodać więcej marchewki i kalarepy, polecam wtedy posłodzić surówkę dodając ok. pół łyżeczki cukru lub więcej. Jeśli pomijam jabłko, to dodaję też trochę więcej soku z cytryny. Jogurt można zastąpić oliwą, albo zamienić na majonez. Można też dodać jogurt i majonez pół na pół. Zamiast szczypiorku można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.