Letnia sałatka warzywna
SKŁADNIKI:
- 1/4 główki kapusty
- 1 duża marchewka
- 2 ogórki małosolne
- 2 łyżki koperku
- 5 rzodkiewek
- 1/4 kalafiora
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżki wody
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE: 1/4 kalafiora rozdzielamy na maleńkie różyczki i blanszujemy 2 minuty. Kapustę szatkujemy i solimy, czekamy pół godziny aż kapusta puści sok, dobrze go odciskamy i wrzucamy do miski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce w plasterki, dodajemy do kapusty wraz z wystudzonymi różyczkami kalafiora. Dodajemy również 2 łyżki czubate siekanego koperku, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy sos: do 1 łyżki przegotowanej wody wsypujemy 1 łyżeczkę cukru pudru, mieszamy aż cukier się rozpuści, wlewamy 1 łyżkę octu balsamicznego, łączymy i wlewamy do sałatki, łączymy i doprawiamy pieprzem, pozostawiamy aby wszystkie składniki przeszły sosem. Przekładamy do szklanej miski.