Gravlax z łososia

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru, pieprzu i koperku.Gravlax z łososia podaje się najczęściej jako przekąska, kroi się łososia w bardzo cienkie plastry i często podaje z sosem hovmästarsås. Kiedyś aby przygotować gravlax solono łososie i zakopywano w piasku, w miejscu napływania fal morskich aby ryby lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się  fermentacji w przygotowywaniu gravlax. Ryby przyrządza się marynując łososia w ciągu kilku dni. Pamiętajmy, że gravlax to surowy łosoś marynowany, a nie wędzony.Przepis na gravlax z łososia obok przepisów na surowe dojrzewające wędliny, będzie obowiązkowym punktem menu na imprezach towarzyskich.gravlax z łososiaTo skandynawskie danie będzie pasować również na nasz postny Wigilijny stół. Ale idealny będzie też na Sylwestra, czy na innych domowych imprezach. Przepis znalazłam w książce Sylvii Bashline „Ryba w kuchni”.

Składniki:
  •  2 filety z łososia 1,5 kg
  • 1/3 szklanki soli morskiej
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego Kamis
  • świeży koperek, ja nie ma to może być suszony

Przygotowanie:

Filety łososia dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Mieszamy sól, cukier, pieprz i siekany koperek przed posypaniem filetów. Obsypujemy skórę fileta mieszanką i układamy filet skórą do dołu w szklanym naczyniu, posypujemy składnikami marynaty i przykrywamy drugim filetem skórą ku górze, obsypujemy resztą mieszanki. Przykrywamy naczynie folią aluminiową, przygniatamy na całej długości rybę czymś ciężkim. Wstawiamy naczynie do lodówki, po 24 godzinach wyjmujemy z lodówki, ściągamy folię, odsączamy płyn, odwracamy filety, ponownie przykrywamy folią, dociskamy i powtarzamy czynność jeszcze dwa razy, co 24 godziny. Czwartego dnia zeskrobujemy mieszankę, możemy gravlax z łososia konsumować krojąc w cienkie plastry albo zawinąć każdy filet osobno w folię aluminiową, można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Jeśli chcemy pokroić łososia umieszczamy go na deseczce skórą do dołu, kroimy w bardzo cienkie plasterki po niewielkim kątem.
gravlax z łososia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *