Śledzie w marynacie ogórkowej

Śledzie w marynacie ogórkowej to kolejny nasz przepis na wigilijne śledzie.U nas w domu na wigilijnym stole obowiązkowo muszą być śledzie, które podajemy w różnych odsłonach. Tym razem proponuję przygotować śledzie w marynacie ogórkowej z dodatkiem wody, cukru i oliwy, oraz konserwowego i świeżego ogórka oraz koperku.

śledzieśledzie w marynacie ogórkowej

Inne nasze przepisy na śledzie znajdziecie tutaj. 

Jak przygotować śledzie w marynacie ogórkowej?

Składniki:
250 g- konserwowe ogórki
kawałeczek startej marchewki
3 łyżki wrzącej wody
2 łyżki cukru trzcinowego
2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
2 łyżki siekanego koperku
½ świeżego ogórka
4 solone płaty śledziowe
pieprz do smaku

Mleko do odmoczenia śledzi

Przygotowanie: Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi, lub złagodzić ich smak? Śledzie płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy mlekiem i czekamy min. 30 minut aż mleko wyciągnie ze śledzi nadmiar soli.

W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy cukier trzcinowy, dodajemy oliwę lub olej, ocet, 2-3 ziarna ziela angielskiego, startą marchewkę i mieszamy ze startymi ogórkami konserwowymi

Świeżego ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem, mieszamy i łączymy z marynatą i resztą składników.

Odmoczone wysuszone śledzie kroimy w paski.

Śledzie układamy warstwami w słoiku naprzemiennie z marynatą. Zostawiamy na minimum godzinę, aby śledź przeszedł smakiem marynaty.

Przed podaniem dekorujemy kawałkami śledzia, plasterkami ogórka i koperkiem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *