Gdy na Święta Bożego Narodzenia piekłam struclę makowo-orzechową zostało mi trochę nadzienia makowego, które zamroziłam. Przydało się w tej chwili do przygotowania drożdżowej strucli makowej o posmaku cynamonu. Masy starczyło, tylko na delikatne muśnięcie ciasta, ale cynamonu nie żałowałam, po upieczeniu był wyczuwalny w smaku.
ciasto:
25 da mąki pszennej
2 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki margaryny
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżka mąki do posypania formy
nadzienie:
1/2 szklanki maku z puszki (wcześniej zamrożonego)
1 op. mielonego cynamonu
na kruszonkę: 1/4 szkl. cukru, 1 cm pasek margaryny, 2 łyżki stołowe mąki pszennej
Przygotowanie:
Mak rozmrażamy. Drożdże rozcieramy z łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Dodajemy połowę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem. Margarynę rozpuszczamy. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, jedno białko, resztę mąki, cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę i dokładnie wyrabiamy za pomocą robota. Wstawiamy ponownie do ciepłego piekarnika. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Smarujemy je pozostałym białkiem, rozkładamy na nim cienką warstwą mak, posypujemy cynamonem. Zostawiamy 2 cm brzegu i zwijamy ciasto w rulon, ostrożnie przekładamy struclę do silikonowej formy keksowej. Posypujemy delikatnie kruszonką. Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni.