Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to świetna przekąska, bardzo uniwersalna. Pieczarki faszerowane nadają się na każdą okazję, są zgrabne i poręczne. Tak przygotowane pieczarki można podać jako przekąskę na Sylwestra lub jako dodatek do Wielkanocnego obiadu do pieczonych mięs. Do pieczarek można przygotować jakiś smaczny dip np. czosnkowy i będzie samodzielnym daniem.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym z parmezanem
Składniki:
- 14 szt. pieczarek,
- 30 dag mięsa mielonego,
- 14 łyżek bułki tartej,
- 1 szt. bułka czerstwa,
- do smaku sól i pieprz,
- 3 jajka,
- 100 ml mleka,
- 1 szkl. oleju,
- parmezan,
- do smaku majeranek
Z umytych pieczarek odcinamy ogonki, które następnie siekamy i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsa dodajemy namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułkę, jajko, sól, majeranek i pieprz, wszystko składniki dokładnie mieszamy. Masą mięsną faszerujemy pieczarki i formujemy je w kształcie kulek. 2 jaka roztrzepujemy wraz z mlekiem, maczamy w jajecznej masie uformowane kulki. Kulki maczamy następnie w bułce tartej. Smażymy pieczarki faszerowane na głębokim oleju na złoty kolor. Gorące pieczarki posypujemy bardzo drobno startym parmezanem, powinien się przykleić do nich. Pieczarki faszerowane mięsem mielonym układamy na sałacie, dekorujemy pomidorami.