Już wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia jej smak. W zeszłym roku po warsztatach, gdzie obrabialiśmy kurczaka na różne sposoby pokazałam Wam przepis na popularne we Francji smarowidło, przepis na szybki pasztecik drobiowy – pâté z kurzych wątróbek, przepis banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu.
W 30 minut można przygotować elegancką przekąskę do wina i podać np. na Sylwestra, bardzo będzie też pasować jako przekąska na wytworną kolację dla gości, podana w formie tartinek czy tylko na bagietce. Często przygotowuję ten pasztecik w różnej postaci, tym razem przygotowałam Pâté z drobiowych wątróbek w kilku mniejszych miseczkach, aby każdy z nas miał swoją porcję.
Pâté w odróżnieniu od polskiego pasztetu przyrządza się na jednej patelni z dużą ilością masła, oraz brandy (ja tym razem dodałam whisky), alkohol dodaje głębszego posmaku tej potrawie. We Francji Pâté często podaje się je na świeżej bułce z karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek.
- 500 g wątróbek drobiowych
- 150 g masła
- 1 mała cebula biała
- 1 mała cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 50 ml brandy lub whisky
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
Na dużej patelni rozgrzewamy 100 g masła i wkładamy 1/2 kg świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki przez około 5 minut, z zewnątrz wątróbki mają być obsmażone, w środku pozostawiamy je delikatnie kremowe, podlewamy 50 ml whisky lub brandy, chwilkę trzymamy na ogniu. Pamiętajmy aby nie przesmażyć wątróbek, gdyż będą gorzkie i twarde. Doprawiamy wątróbki solą oraz pieprzem, odstawiamy z ognia, wkładamy wątróbki do blendera i miksujemy, ale niezbyt dokładnie. Na tej samej patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną cebulkę czerwoną i białą z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszając od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 2 łyżkami natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Masę przekładamy do małych kokilek. 50 g masła rozpuszczamy, mieszamy z pietruszką i polewamy powierzchnię pâté. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Tym razem przygotowałam krążki z chleba, które każdy z nas smarował sobie tym pasztecikiem. Smacznego, Pâté z drobiowych wątróbek było wyborne.
Zrobiłam dzisiaj to pate, JEST REWELACYJNE! A takie proste i niedrogie. Jestem zachwycona Twoimi przepisami i planuję wypróbować wszystkie. Skąd Ty bierzesz tyle smacznych pomysłów? 🙂 Jestem pod niesamowitym wrażeniem Twojego kunsztu! Pozdrawiam.
Ze tez dopiero teraz trafilam na ten blog!
Wlasnie szykuje mezowi paczke z jedzonkiem zeby za granica nie stolowal sie „po kawalersku” to takie niezdrowe;)
Zamierzam porobic dania w sloikach jak i inne przetwory miesne ….wszystko zrobie z Twoim blogiem!!!!!
Ten pasztecik bedzie pierwszy; )
A ile moze stac taki w sloiczku?mozna go jakos zapasteryzowac?
Polecam pasteryzować słoiczki w piekarniku.
Alkohol jest pptrzebny ?