Domowy sos boloński do słoików, smaczny, aromatyczny sos do różnych potraw, polecam do spaghetti, do mięsa mielonego z ryżem i jako dodatek do pizzy czy zapiekanek. Polecam wykorzystać pomidory lima, które są słodkie, mają mało pestek, dużo miąższu.
Sos bolognese, sos boloński na zimę, sos do słoików, sos pomidorowy na zimę polecam próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych preferencji smakowych.
Jak zrobić domowy sos boloński do słoików ?
Składniki:
2 kg pomidorów np. lima
1 kg czerwonej papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka bazylii
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
opcjonalnie 2 łyżki cukru lub wcale jeśli pomidory są słodkie
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć i zdjąć skórkę i pokroić, zmiksować i przetrzeć przez sito aby usunąć skórki i pestki. Paprykę bez gniazdek nasiennych pokroić w kostkę. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju.
Pomidory i paprykę wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem, można dodać cukier i gotować ok. 30 minut, następnie zblendować. Dodać przyprawy i wymieszać, gotować na małym ogniu około godzinę . Gorący sos przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować tradycyjnie w garnku przez ok. 30 minut od zagotowania się wody lub w 100 stopniach C w piekarniku przez 30 minut. Smacznego!
Moja rada: W trakcie gotowania można skosztować sos i ewentualnie doprawić do smaku wg swoich preferencji smakowych.