Jak zrobić masło ziołowe ? Domowe masło jest najlepsze. Ostatnio robię je co 2-3 dni. Jeśli dodamy do masła świeże zioła to powstanie nam pyszne, aromatyczne masło ziołowe. Polecam! Masło z ulubionymi ziołami można podawać do ziemniaków gotowanych w mundurkach (PYCHA) , do mięsa i warzyw z grilla, lub po prostu posmarować nim np. bagietkę.
Składniki na przygotowanie masła ziołowego domowego lub z masła kupionego w sklepie:
150 g masła kupnego lub masła domowego przygotowanego z ok. 400 ml śmietanki 30-36%
Jak zrobić masło? Śmietanę wlewamy do misy robota, miksujemy na wolnych obrotach, gdy śmietana się lekko spieni dodajemy szczyptę soli i miksujemy ją tak długo aż oddzieli się maślanka od śmietany, którą zlewamy. Masło przelewamy na sicie kilkakrotnie zimną wodą, aby wypłukać resztki maślanki, odciskamy.
3 łyżki świeżych, posiekanych ziół np. szczypiorek, natka pietruszki, koperek
płaska łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku
Jak zrobić masło ziołowe? Jeśli wykorzystujecie masło kupne to trzeba je wyjąć z lodówki, aby zmiękło.
Domowe masło było dopiero co zrobione, więc było miękkie. Wszystkie przygotowane składniki (posiekane zioła, czosnek i ewentualnie sól do smaku) dodajemy do miękkiego masła i mieszamy łyżką, aby rozłożyły się równomiernie w całym maśle.
Jeśli masło z ziołami zmiksujemy blenderem, to oprócz tego że blender rozdrobni zioła, to dodatkowo sok ze świeżych ziół zabarwi masło na zielono.
Gotowe masło ziołowe przekładamy do miseczki lub zawijamy w pergamin , folię spożywczą, czy folię aluminiową formując np. w wałek. Masło wkładamy do lodówki, aby stwardniało. Można schłodzić 15 minut w zamrażarce. Gotowe!